DA VALJEVO PRODIŠE: Već u oktobru 14 dana nezdravog vazduha!

Grejna sezona tek je počela, a Valjevci su u oktobru mesecu, koji je većinu svojih dana bio sunčan i topao, čak 14 dana udisali vazduh koji se prema parametrima koncentracije PM 10 čestica označava kao NEZDRAV!

Rezultati merenja aerozagađenja poslednja dva dana oktobra meseca (sva prava zadržana valjevskaposla.info)

PM 10 čestice zbog svog negativnog dejstva na ljudsko zdravlje, skreću veliku pažnju stručnjaka i javnosti. Reč je respirabilnim najfinijim i najsitnijim česticama veličine 2,5 i 10 mikrona, koje udisanjem dospevaju do naših pluća i imaju tendenciju da se deponuju u alveolama. Smatraju se jako opasnim za disajne organe i zdravlje, jer kad dospeju do pluća, te sitne čestice usporavaju razmenu kiseonika i ugljen dioksida, skraćujući dah. Srce se napreže da bi kompenzovalo smanjeni unos kiseonika. Udahnute PM 10 čestice kad dospeju do alveola utiču na pojavu respiratornih bolesti kao što su enfizem, bronhitis, astma i srčani problemi.

Aparat za uzorkovanje PM čestica (foto: valjevskaposla.info)

Zahvaljujući novom aparatu za uzorkovanje PM čestica, koji je smešten u dvorištu ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje, od ove grejne sezone naš grad zvanično ima rezultate merenja koncentracije PM 10 čestica sa ove lokacije.

Foto: valjevskaposla.info

Do ove godine na nivou grada postojalo je samo merenje vrednosti koncentracije zagađujućih parametara S02, N02 i čađi, koje se godinama unazad sprovodi na 3 lokacije u gradu (Dom zdravlja, V puk i Novo naselje). Dokaz o važnosti i značaju novog aparata, koji meri frakcije čađi na 2,5 i 10 mikrona, upravo su dobijeni prvi podaci o prekoračenju dozvoljenih vrednosti tih respirabilnih čestica u vazduhu, dok istovremeno merenja koncentracije sumpor-dioksida, natrijum-dioksida i čađi pokazuju da su u granicama normale! Dakle, da nemamo taj novi aparat, imali bismo samo rezultate merenja vrednosti koncentracije S02, N02 i čađi, koji u oktobru mesecu pokazuju da su u granicama normale! Živeli bismo u ubeđenju da smo ceo oktobar mesec udisali, po kvalitetu, dobar vazduh!!! Ali, zato rezultati dobijeni novim aparatom već alarmiraju da smo 14 dana u crvenoj zoni, koja se po indexu kvaliteta vazduha karakteriše kao – nezdrava!!!

Biljana Mladenović, diplomirani fizikohemičar (foto: valjevskaposla.info)

“Na porast PM čestica ne utiče samo loženje, već i prašina koja se nalazi na ulicama, izduvni gasovi iz automobila i drugih vozila, kao i vetrovi koji nanose razne vrste prašina. Na PM čestice mogu da se zalepe teški metali i Agencija za zaštitu životne sredine je za prošlu i prethodne godine radila analize na prisustvo teških metala, srećom te vrednosti kod nisu bile povećane. Detektovano je prisustvo teških metala u PM česticama, ali su bile u granicama normale. Izveštaj Agencije o prisustvu teških metala za ovu godinu izlazi tek u aprilu 2018. godine, kada se prikupe izveštaji svih zavoda i kada se obrade svi rezultati na novou cele Srbije”, kaže Biljana Mladenović, diplomirani fiziohemičar iz Zavoda za javno zdravlje Valjevo.

Foto: valjevskaposla.info

Aparat za uzorkovanje PM čestica koštao je 8.000 evra. Njega su po pola kupili Zavod za javno zdravlje i Grad Valjevo. Prema rečima Biljane Mladenović, Grad je sa dodatnih 500 evra pomogao da se kupi i specijalna vaga koja se koristi za metodu gravimetrijskog merenja. Reč je o vagi koja je sa 5 decimanih mesta, koja meri hiljaditi deo grama i zahteva specifične uslove.


Projekat „Da Valjevo prodiše!”, koji se sufinansira iz budžeta Grada Valjeva, bavi se temom aerozagađenja, ukazivanjem na problematiku zagađenosti vazduha u Valjevu, koje je svake zime na listi Top 3 grada, čiji građani udišu najotrovniji vazduh u Srbiji. Zatim, naporima koje Grad Valjevo ulaže da se taj problem reši, odlukama i projektima gradskog rukovodstva i JP „Toplana”, vezanih za smanjenje emisije štetnih gasova, posledicama koje takav vazduh ima po zdravlje, kao i podizanju svesti o težini i važnosti problema svih naših sugrađana, koji su najbitnija karika u celom poduhvatu nazvanom „Da Valjevo prodiše!“.


 

 

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.