Dodela Nagrade “Radmila Bogojević” i promocija knjige „Miris majčine dušice“

Promocija zbornika “Miris majčine dušice” (“The Smell of Thime”) sa II Internacionalnog haiku konkursa za Nagradu “Radmila Bogojević” održana je u Muzeju zavičajnih pisaca u Valjevu 24. avgusta na dan rođenja valjevske haiku pesnikinje Radmile Bogojević, po kojoj nagrada nosi ime.

Zbornik “Miris majčine dušice” sa II Internacionalnog haiku konkursa za Nagradu “Radmila Bogojević” sadrži haiku pesme 141 učesnika iz 32 zemlje. Haiku stihovi su objavljeni dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku u prevodu Danijele Bogojević.

“Kada smo raspisali prvi konkurs, mislili smo da time simbolično obeležimo sećanja na preminulu pesnikinju, na njeno uspešno bavljenje haiku formom. Odziv već na prvom konkursu bio je ozbilja sa preko 120 učesnika. Ustanovili smo Nagradu “Radmila Bogojević”. I iz godine u godinu nam se javlja sve više haiku pesnika iz celog sveta. Konkurs prerasta u tradicionalni i to je za valjevsku pesničku scenu jako bitna činjenica. Pored velikog broja učesnika uvek učestvuju i najkvalitetniji haiku autori iz celog sveta, pa ove godine, možemo sasvim sigurno reći da je ovaj festivan najveći evropski haiku festival”, kaže multuimedijalni umetnik iz Valjeva Dejan Bogojević, sin Radmile Bogojević, preminule haiku pesnikinje iz Valjeva, u čiji znak sećanaja je ustanovljena nagrada sa njenim imenom.

U okviru promocije zbornika haiku pesama “Miris majčine dušice” sa II Internacionalnog haiku konkursa, saopšteni su rezultati sa III Internacionalnog haiku konkursa za nagradu “Radmila Bogojević”. Na konkursu je učestvovao 191 autor iz 32 zemlje: Australije, Indonezije, Novog Zelanda, Malezije, Indija, Filipina, Pakistana, Vijetnama, Izraela, Singapura, Južne Afrike, Nigerije, Kanade, SAD, Engleske, Francuske, Švedske, Holandije, Italije, Nemačke, Poljske, Grčke, Rusije, Bugarske, Moldavije, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Njabolja haiku ostvarenja pristigla na konkurs nagradio je žiri u sastavu Dušan Stojković i Dejan Bogojević (Srbija), Nelica Ivanović Radović (Crna Gora), Ivan Dobnik (Slovenija) i Snežana Stojčevska (Makedonija). Prva nagrada pripala je Indiri Neil Makala iz Indije, drugonagrađeni su Anthony Itopa Obaro iz Nigerije i Dan Iulian iz Rumunije, dok su treću nagradu osvojili Klaus-Dieter Wirth iz Nemačke, Jim Kacian iz SAD i R. K. Singh iz Indije.

Pobednički haiku čiji je autor Indra Neil Mekala iz Indije glasi:

“ratne vesti –
njeni prsti stegnuti
u bebinoj pesnici”

Veliku povelju za poseban doprinos festivalu žiri je dodelio Zoe Savina iz Grčke. Za najbolji haiku sa prostora Republike Srbije nagradu je dobila Slobodanka Luković iz Kragijevca. Takođe, povelje su dodeljene i Ljubinki Tošić iz Ućica i Draganu J. Ristiću iz Niša.

Naredni zbornik sa III konkursa biće objavljen i promovisan 24. avgusta sledeće godine, na dan rođenja zavičajne pesnikinje Radmile Bogojević iz našeg grada, koja se upokojila pre dve godina i čije ime nosi nagrada.

U muzičkom delu promocije zbornika “Majčina Dušica” nastupio je Mihajlo Živojinović, student harmonike na Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu u klasi profesorke Danijele Rakić, dobitnik brojnih priznanja, među kojima je i nedavna Prva nagrada na 7. Kustendorf klasiku, festivalu ruske klasične muzike u Drvengradu.

Pored naših sugrađana, promociji su prisustvovali i gosti iz Beograda, Smedereva, Osečine, Kragujevca, ali i iz Republike Srpske, Makedonije, Rusije…

Štampanje knjige, književno veče i dodelu nagrada najboljima finansirala je, kao i prethodnih godina porodica Bogojević, saopštili su članovi porodice.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

One comment

  1. Meni je predavala u osnovnoj i pojma nisam imao da je pesnikinja. Morate i Slobodanu odati počast.. Nije posteno