Povećan broj pacijenata alergičnih na ambroziju – Bilo i životno ugroženih!

Nalazimo se u periodu vladavine neuništive korovske kraljice ambrozije, čiji polen zagorčava, a nažalost nekim osobama i ugrožava život, posebno sada kada je njena polinacija u punom jeku. Broj pacijenata koji su alergični na ambroziju je u porastu u odnosu na isti period prošle godine, a među pacijentima je bilo i onih koji su bili životno ugroženi usled reakcija na ovu najpoznatiju i najopasniju alergenu biljku na svetu.

Ambrozija (Izvor: https://commons.wikimedia.org)

“Statističkim podacima ćemo se tek baviti kada se završi sezona polinacije, ali evidentno je da je broj pacijenata koji se javljaju usled alergijskih reakcija povećan za ovaj period kada je koncentracija polena ambrozije najveća. Taj broj pacijenata raste iz godine u godinu, ali slobodno mogu reći da je u poređenju sa istim vremenskim periodom prošle godine to ove godine znatno izraženije. Čak smo imali nekoliko pacijenata koji su bili životno ugroženi, jer su usled alergijskih reakcija imali opstrukcije disajnih puteva”, naglašava alergolog dr Rada Vilotić – Subotić.

Polinacija ambrozije traje od avgusta do oktobra i sada su alergijske reakcije najjače. Dr Rada Vilotić – Subotić posebno skreće pažnju da pacijenti nikako ne smeju da se leče i kupuju antihistaminike na svoju ruku, već moraju da posete alergologe koji znaju koje adekvatne terapijske mere treba preduzeti, jer neki pacijenti su za lekove, neki za injekcije, ili pumpicu, a ima ih dosta koji su i za vakcinu.

Dr Rada Vilotić – Subotić, specijalista interne medicine – alergolog

Alergolog dr Rada Vilotić-Subotić ističe da je u okolnostima kada se jave alergijske reakcije svakako jedino rešenje adekvatna terapija i da kao lekar uvek u ovom periodu kao vid preventive preporučuje da se ne odlazi u prirodu i da se poveća boravak u zatvorenom prostoru. Ono što je nju posle dugogodišnje prakse iznenadilo je, kako je rekla, da su pacijenti koji su u ovom periodu dolazili sa tegobama naglašavali da su usledile alergijske reakcije iako nisu izlazili iz kuće po 2 do 3 dana. To je svakako zabrinjavajuće i dodatno nas upozorava da naš grad, nažalost, ima problema ne samo sa prekomernom koncentracijom PM10 čestica tokom grejne sezone, već i sa alarmantnim polenskim aerozagađenjem u letnjem periodu, konkretno polenom ambrozije.

Dr Zoran Živković, zamenik gradonačelnika Valjeva

Zamenik gradonačelnika dr Zoran Živković potvrđuje da je Valjevo u ovom trenutku na neslavnom prvom mestu u Srbiji po koncentraciji polena ambrozije.

“Koncentracija polena ambrozije u našem gradu veća je nego u Subotici, koja je do prošle godine važila za grad sa najvećom koncentraijom u Srbiji. Od polovine avgusta pa narednih 6 dana smo prema rezulatatima merenja koje objavljuje Agencija za zaštitu životne sredine konstantno bili u crvenoj zoni, koja nam govori da je koncentracija visoka i u porastu. Kao i svakog petka, danas će biti očitani podaci za prethodnu sedmicu, a rezultati će na sajtu Agencije biti postavljeni u utorak ili sredu “, kaže zamenik gradonačelnika.

Tabela sa rezulatatima merenja koncentracije polena u Valjevu za period od 14. do 20. avgusta / Printscreen www.sepa.rs

Prema njegovim rečima, ništa se na novou grada u ovom trenutku ne može se preduzeti po pitanju rešavanja problema ambrozije dok se ne završi sezona cvetanja. Ona se uništava košenjem i hemijskim tretmanom, a ukoliko bi se sada pokosila, pojašnjava, to bi bilo samo kontraproduktivno, jer bi se njeno polensko zrno još više rasejalo.

“Mora se sačekati završetak polinacije, pa onda krenuti u uništavanje ambrozije košenjem do visine 5 centimetara. Jedini način da se ambrozija u celosti eradicira je njeno čupanje sa korenom, što je teško ostvarivo. Dovođenje pod kontrolu površina koje su pod ambrozijom moguće je košenjem na svake dve sedmice počevši od jula meseca kako bi se mehanički onemogućilo razvijanje biljke”, precizira Živković.

Imajući u vidu da rezulatati merenja pokazuju da je koncentracija polena ambrozije u aktuelnom periodu daleko van kontrole, a da ja košenje zelenih površina, pa i onih koje su pod ambrozijom, na teritoriji grada Valjeva u nadležnosti JKP “Vidrak”, pitamo zamenika gradonačelnika da li to znači da “Vidrak” kada je o tome reč nije na vreme uradio svoj posao?

“Svakako u nedovoljnoj meri”, kratko odgovara Živković.

Pitali smo ga i šta bi rekao kada bi mu običan građanin kazao da Grad ne radi ništa po pitanju rešenja tog problema?

“Pre 6 meseci postavljena je “klopka za polen” i ako ništa drugo sada su nam dostupni podaci merenja zahvaljujući tom uređaju. Ne bih rekao da ne radi ništa, nego da ne radi dovoljno. Jedan od razloga zašto je to tako je što prvi put ove godine kao grad imamo meritornu mogućnost da kvantifikujemo problem i očekujemo da taj problem za sledeću sezonu rešimo”, odgovara zamenik gradonačelnika dr Zoran Živković.

Klopka za polen na krovu Gradske uprave Valjevo – donacija Agencije za zaštitu životne sredine vredna 7.000 evra

Čitanje koncentracije polena ove sezone radi Agencija za zaštitu životne sredine. Od naredne godine taj posao bi, prema Živkovićevim rečima, trebalo da obavlja Zavod za javno zdravlje Valjevo, tako da ćemo od 2020. imati po mesecima uporedne podatke alergena na nivou grada.

 


Valjevo ima rešenje za aerozagađenje

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.

One comment

  1. Onda ako neko ima broj privatni od Doktora Alimpijevica neka mi posalje ili da ga prijavim jer njegova livada u beloševcu je cela u ambroziji,a dete mi ima alirgiju visoko rizicnu …hvala unapred