SPREG-ova inicijativa za smanjenje aerozagađenja u Valjevu

Na ovogodišnjem SPREG-u, koji startuje sutra, biće pokrenuta inicijativa da se po ugledu na akciju koja je spovedena u Opštini Kosjerić, našoj loklanoj samoupravi predloži plan za subvencionisanje kupovine kotlova na pelet i druge alternativne energente. Prema rečima izvršnog direktora Sajma Jovana Grujića, ideja za pokretanje ove inicijative potekla je iz potrebe da se uz pomoć javne manifestacije kakva je SPREG koliko-toliko utiče na lokalnu samoupravu i naše sugrađane kako bi se tokom ove godine uradilo nešto konkretnije po pitanju poboljšanja kvaliteta vaduha u Valjevu.

“Imamo konkretan predlog koji ćemo u saradnji sa kompanijama “Blist” iz Valjeva i “Kepo” iz Kosjerića promovisati na SPREG-u i uputiti ga lokalnoj samoupravi. Naš cilj je da lokalna samouprava subvencioniše kupovinu kotlova na pelet i druge alternativne energente i da se omogući otplata na rate preko Evropske banke za obnovu i razvoj. Mi ćemo sva tri dana Sajma prikupljati potpise posetilaca koji su zainterosavani da kupe kotlove, kako bismo imali uvid u to koliko su građani uopšte zainteresovani za to”, kaže Jovan Grujić, izvršni direktor SPREG-a povodom pokretanja ove inicijative.

SPREG

Jovan Grujić, izvršni direktor SPREG-a / Fotot: Valjevska Posla

Prema Grujićevim rečima, već 5 godina unazad na SPREG-u izlažu firme koje se bave proizvodnjom kotlova na pelet i ostalih uređaja na altenativne energente.

“Suština cele priče je da se ljudima omogući prelazak na zdravije i čistije energente. Cela akcija može brzo da se sprovede. Imamo vremena do jeseni, do početka naredne grejne sezone, i do tada možemo da završimo veliki deo ove priče”, uverava nas Jovan Grujuć.

Prema informacijama do kojih su došli organizatori SPREG-a, godišnje se nesubvencionisano proda 300 do 500 kotlova na pelet na teritoriji Grada Valjevu. Gujić smatra da bi uz subvencije Grada Valjeva prodaja kotlova mogla biti utrostručena i da bi se na taj način svakako u većoj meri uticalo na poboljšanje kvaliteta vazduha koji dišemo. A, da bi se problem aerozagađenja u Valjevu kompletno rešio, prema istraživanjima stručnih lica zaposlenih u valjevskoj kompaniji “Blist”, potrebno je 10 miliona evra.

Šesnaesti po redu SPREG počinje sutra i na njemu će se tokom tri dana Sajma predstaviti 206 izlagača iz 63 grada i opštine regiona. Ovaj najveći sajam opšteg karaktera u našoj zemlji otvoriće potpredsednik Privredne komore Srbije i vlasnik kompanije “Pionir” iz Subotice Miroljub Aleksić, a u programu ceremonije otvaranja ovogodišnjeg SPREG-a u Omni centru kao govornici su najvaljeni i direktor Domaćeg trgovačkog lanca Obrad Popović, predsednik Opštine Mionica Boban Janković, osnivač i vlasnik Rasadnika Lepo polje iz Ljiga Dragan Gajić i izvršni direktor SPREG-a Jovan Grujić.

 

M.P.M.

N

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

One comment

  1. Dobar pocetak! Mislim da treba na neki nacin zabraniti upoterebu uglja narocito kolubare! Da li ekstremno povecati cenu kroz ekolosku taksu i taj novac preusmeriti u cistiji grad. Obavezno prosiriti pesacke zone u strogom centru grada a vozila preusmeravati na obilaznice ili postaviti kameru i svko vozilo koje udje u centar grada da placa ekolosku taksu!