Izbori 21. juna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predstavnicima stranaka najavio je da će parlamentari izbori biti 21. juna 2020. i da će vanredno stanje biti ukinuto u sredu, 6. maja.

Aleksandar Vučić

Vučić je rekao da će u sredu, ako sve bude kako se očekuje, Skupština Srbija ukinuti vanredno stanje, te se postavilo pitanje održavanja izbora, koji su prvobitno bili raspisani za 26. april, pa odloženi zbog epidemije Kovida 19.

“Prihvatili smo ideju nekih stranka koje su tražile dodatnih pet dana, tako da će parlamentarni i lokalni izbori biti 21. juna”, rekao je predsednik Vučić uz napomenu da su u opticaju bila dva datuma 14 i 21.jun. On je rekao da ja važno da se obezbedi demokratska atmosfera da bi se izabrala vlada koja će služiti interesima građana. Vučić je istakao da je zbog trenutne epidemiološke situacije neće biti većih skupova u maju zbog čega će biti teže prikupiti potpise na lokalnom nivou.

U maju neće biti velikih skupova, posebno ne u zatvorenom, a u junu čekaćemo mišljenje epidemiologa. Neki se nadaju da će biti mogući skupovi, ali moguće je i da ih ne bude. To neće zavisiti od nas, već zdravlja nacije, i nivoa epidemije sa kojem ćemo se suočavati”, objasnio je predsednik.

Vučić je kazao da postoji jedan problem, a to je dostupnost notara u uslovima daljeg postojanja bilo kakvih vanrednih mera, zbog čega je dogovoreno, a svih devet lista koje su skupile potpise po težoj proceduri, da i opštinski overitelji vrše overu potpisa i to ne samo za lokalne izbore.

Kazao je da će se doneti uputstvo za sprovođenje izbora, pri čemu će biti konsultovani epidemiolozi kako i na koji način, posebno na početku izbornog procesa, obezbedi sigurno obavljanje izbornih radnji, a onda tokom samog izbornog postupka procenjivati sa lekarima kako i na koji način to sprovesti.

Predsednik je dodao da je najveći interes naroda Srbije da demokratski izabere Narodnu skupštinu i državno rukovodstvo.

“Lično, pokušaću i zamoliću sve svoje saradnike koji se nalaze u organima vlasti da duhom tolerancije odišu u ovoj kampanji”, poručio je on.

Vučić je potvrdio još jednom da će vanredno stanje u Srbiji biti ukinuto u sredu, 6. maja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas popodne sa predstavnicima stranaka koje su najavile učešće na izborima, a tema sastanka biće pitanje nastavka izbornih radnji i održavanja izbora. Sastanku u Palati Srbija prisustvuju predsednica Skupštine Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković. Na sastanak su stigli lider socijalista Ivica Dačić, zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj, predsednik DSS Miloš Jovanović, član Predsedništva pokreta Metla Novica Antić.

Ovom sastanku, prvom posle prekida svih izbornih radnji, takođe prisustvuju predsednik Nove stranke Zoran Živković, Muamer Zukorlić, predstavnici pokreta “Zavetnici”, Dragan Marković Palma, prvi čovek Jedinstvene Srbije. Prisutni su i Marko Ðurišić iz organizacije “Srbija 21”, Bojan Kostreš iz LSV, predsednik SPAS-a Aleksandar Šapcić Milan Stamatović iz “Zdrave Srbije”, predsednik i potpredsednik SVM Ištvan i Balint Pastor, kao i predstavnici Pokreta “1 od 5 miliona”.

Tema današnjeg sastanka jeste nastavak izbornih radnji i održavanje izbora.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.