“Odmah ćemo početi da primenjujemo sve mere koje budu predložene novim Planom kvaliteta vazduha”

Prošle godine u novembru, nepuna 3 meseca od formiranja nove gradske vasti, novi gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je za Valjevska posla govorio o problemu aerozagađenja i planovima za njegovo rešavanje. Godinu dana kasnije, ponovo na istu temu razgovaramo sa prvim čovekom grada Valjeva. U intervjuu za Valjevska posla, Gojković je rekao da ova grejna sezona nije izgubljena, jer se “gradska Toplana već sada prebacila na komprimovani gas i valjevski stanovi su topli i bez ogromnih količina mazuta, koje su svake zime zagađivale vazduh”. Istakao je da je veliki uspeh što Valjevo “polako pada” na neslavnoj listi najzageđnijih gradova u Srbiji. Prema njegovim rečima, parametri kažu, ali i “golim okom se može primetiti”, da već ove jeseni u Valjevu imamo nešto bolju situaciju. Građanima je poručio da ćemo bolje rezultate merenja kvaliteta vazduha postići ispravnim i sistemskim pristupom problemu, “onako kako struka bude rekla i predložila”. Izrazio je očekivanje da će dolaskom gasa u Valjevo krajem 2022. i početkom 2023. godine, kao projektom od nacionalne važnosti, svake naredne grejne sezone Valjevo biti sve manje zagađeno. Sa gradonačelnikom Gojkovićem smo razgovorali, između ostalog, o aktuelnim projektima, ali i daljim planovima koji treba da se realizuju kako bi se uticalo na smanjenje zagađenosti vazduha u Valjevu, zatim izradi novog Plana kvaliteta vazduha, eventualnom saradnjom da novoformiranim Građanskim savetom za čist vazduh. Pitali smo ga i da li i dalje funkcionišu Stručni tim za smanjenje aerozagađenja i Savet za zdravlje grada Valjeva?

Lazar Gojković, gradonečelnik Valjeva

– Prošle godine u avgustu mesecu, premijerka Ana Brnabić je prilikom posete Valjevu izjavila da je predstojeća grejna sezona (2020/2021) izgubljena! Da li je izgubljena i ova grejna sezona koja je malo poranila? 

Ova sezona nije izgubljena, jer se naša Toplana već sada prebacila na komprimovani gas i valjevski stanovi su topli i bez ogromnih količina mazuta, koje su svake zime zagađivale vazduh. Očekujemo da dolaskom gasa u Valjevo, što je projekat od nacionalne važnosti, o čemu je govorila i premijerka, svake naredna grejne sezone Valjevo bude sve manje zagađeno!

– Grad je započeo nekoliko projekata koji se odnose na smanjenje aerozagađenja u ovoj godini. Kada se očekuje završetak tih projekata i koliko će to uticati na smanjenje zagađenosti vazduha?

Činjenica je da smo od ove grejne sezone u Valjevu prešli na ekološki prihvatljiv energent, kao što je komprimovani gas! To je moguće, zahvaljujući podršci Ministarstva zaštite životne sredine, koje je sufinansiralo rekonstruckiju velikog kotla u gradskoj toplani sa 80 miliona dinara, a grad Valjevo sa 20 miliona. To već sada omogućava da se emisija PM čestica iz Toplane eliminiše. Do kraja godine će biti završeni i radovi na toplovodu, a tada će na ovaj sistem grejanja da se priključe Zavod za javno zdravlje, Nacionalna služba za zapošljavanje, Istorijski arhiv, kasarna “Živojin Mišić” i drugi objekti u blizini, koji su decenijama veliki zagađivači u centru Valjeva.

Projekat unapređenja energetske eikasnosti je u toku, a planiramo da iduće godine utrostručimo sredstva koja će Grad izdvojiti kao podršku građanima da zamene stolariju, kotlove i fasade na svojim objektima, što će omogućiti i uštedu u grejanju, ali i smanjiti zagađenje vazduha.

Pored tih kapitalnih projekata, svesni smo da su uklanjanje otpada i ozelenjavanje veoma bitni, pa tako u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine realizujemo projekat, vredan 1,2 miliona dinara, za čišćenje 7 divljih deponija na Divčibarima i u valjevskim selima. Uloženo je i 5 miliona dinara u ozelenjavanje grada. Od Ministarstva smo dobili 4 miliona dinara, a Grad učestvuje sa milion dinara, kako bismo duž reke Kolubare zasadili oko 600 sadnica drveća. Dobili smo i 10 miliona dinara od Mnistarstva za eko parkiće. Grad će učestvovati sa sredstvima iz budžeta sa oko 5 miliona dinara, pa zapuštene lokacije pretvaramo u bezbedna igrališta za decu. Tu je i projekat lečenja i obnavljanja drveća u parku Pećina, koje je decenijama propadalo. Sa stručnjacima Šumarskog fakulteta i firmom “Foresting” ćemo sanirati šumu u parku, koji nazivaju “pluća Valjeva”.

– Koji su dalji konkretni planovi grada u rešavanju problema aerozagađenja?

U izradi je Prostorni plan područja posebne namene za dovod gasovoda visokog pritiska od Beograda preko Valjeva do Loznice. Očekujemo da prva gasovodna merno-regulaciona stanica bude postavljena u Privrednoj zoni za godinu dana. Nakon toga, radiće se i gasifikacija naselja u gradu.Izgradnjom gasovoda do Valjeva, stvoriće se mogućnost da se veliki broj individualnih kotlarnica i privrednih subjekata priključi na Toplanu. To će definitivno smanjiti aerozagađenje. Sa projektom sufinansiranja građana za energetsku efikasnost će se nastaviti i iduće godine i optimista sam da ćemo rezultate videti jako brzo, tako što ćemo udisati manje zagađen vazduh.

– Kao najveći pojedinačni zagađivač vazduha u Valjevu je označena fabrika Krušik. Ima li pomaka na tom polju da se reši problem Krušikove zastarele kotlarnice i da ta fabrika počne da koristi zdraviji energent? Dokle se uopšte stiglo sa rešavanjem problema Krušika kao najvećeg pojedinačnog zagađivača?

Problem Krušikove kotlarnice prevazilazi ingerencije Grada i mi smo u ovoj priči partner državi, koja je otpočela sa rešavanjem ovog problema. Krušik je u fazi izrade idejnog rešenja za projekat kojim bi prešli sa fosilnih goriva na komprimovani gas, koji je mnogo manje štetan energent.

– Da li se razmišlja o uvođenju upozoravanja i obaveštavanja građana u vidu specijalnih zvučnih ili vizulenih signala u danima prekomerne zagađenosti vazduha?

Svakodnevno se analizira situacija i stručne službe pripremaju potrebna dokumenta, tako da ćemo sve što je u skladu sa pozitivmom regulativom i primeniti u Valjevu.

– Gradskoj vlasti se zamera što je budžet opredeljen za zaštitu životne sredine procentualno mali u odnosu na celokupan budžet. Takođe se ukazuje da su sredstva namenjena smanjenju aerozagađenja u delu budžeta za zaštitu životne sredine takođe neznatna. Kako komentarišete to, posebno ako se kaže da se po izdvojenom novcu u budžetu vidi namera koliko neka lokalna samouprava želi i namerava da reši problem?

Naša namera da rešimo goruće pitanje Valjeva je jasna i nedvosmislena! Da li se problem koji traje decenijama može rešiti za godinu dana?! Ne može! Ali, ja sam više nego zadovoljan što smo za godinu dana po ovom pitanju uradili mnogo više nego mnogi pre nas za 10 godina! Imamo ambiciozne planove i zaštita životne sredine nam je prioritet! To će sigurno pratiti i adekvatno izdvajanje iz gradskog budžeta. Sa druge strane, ponosan sam što u ovoj borbi za višedecenijskim problemom nismo ostavljeni da se sami borimo, već imamo veliku podršku Vlade Srbije, koja će i u buduće biti značajna.

– Šta mislite o formiranju Građanskog saveta za čist vazduh? Koliki uticaj može imati postojanje i rad tog tela? Da li Grad taj Savet smatra kao eventualnog partnera u borbi protiv aerozagađenja i da li će se uspostaviti saradnja sa Savetom?

Za ovih nešto više od godinu dana smo pokazali iskrenost u kontaktu sa građanima i spremnost da zajedno analiziramo i rešavamo probleme. Učešće građana je neophodno u svakom javnom poslu, a naročito kada se to tiče vazduha i životne sredine. Ne postavlja se pitanje da li bi nam Građanski savet za čist vazduh bio partner, nego kako da što pre zajedničkim snagama otpočnemo sa rešavanjem nagomilanih problema.

– Sadašnjem Planu kvaliteta vazduha 2016-2021 uskoro ističe rok. Kako napreduje realizacija izrade novog Plana kvaliteta vazduha i da li će i u kojoj meri u njegovoj izradu učestvovati zainteresovana javnost?

Baš zbog toga što sadašnjem Planu kvaliteta vazduha 2016-2021 uskoro ističe rok raspisana je javna nabavka za izradu Plana kvaliteta vazduha grada Valjeva za period od 2022. do 2027. godine u skladu sa planom javnih nabavki u okviru Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine. U okviru tenderske procedure prihvaćena je ponuda Saobraćajnog instituta CIP doo Beograd sa učesnikom u zajedničkoj ponudi SET doo Šabac. Obaveza Gradske uprave grada Valjeva je da formira Radno telo za praćenje realizacije izrade plana, u skladu sa ugovorom. Očekuje se da će Radno telo biti uskoro formirano. Akcioni plan koji budemo napravili, a na osnovu analize koja je u izradi, dakle sve mere koje nam budu predložene kroz Plan kvaliteta vazduha ćemo odmah početi da primenjujemo.

Učešće zainteresovane javnosti nije predviđeno u fazi izrade Plana. Predviđeno je da Plan radi stručna i ovlašćena organizacija sa licenciranim projektantima i referencama iz predmetne oblasti. Zainteresovana javnost bi mogla eventualno da učestvuje u okviru Radnog tela za praćenje realizacije, kao i u fazi usvajanja Plana na organima upravljanja grada Valjeva.

– Da li i dalje postoje i funkcionišu Stručni tim za smanjenje aerozagađenja i Savet za zdravlje grada Valjeva?

Stručni tim za smanjenje aerozagađenja, koji je formiran 2019. godine, se ne sastaje već neko vreme, ali zaključci koje su na osnovu analize doneli, jasan su nam putokaz u kom smeru treba ići. U borbu za čist vazduh se moraju svi uključiti, a treba intenzivirati rad gradske ekološke inspekcije. Neophodna nam je podrška republičkih inspekcija i nadležnih ministarstava, u slučajevima koji su van ingerencija gradskih službi. Otvoren sam za sve inicijative građana i stručnjaka i sarađujem sa njima. Stručnim timom za smanjenje aerozagađenja i Savetom za zdravlje rukovodili su funkcioneri prethodne vlasti, koji više ne učestvuju u javnom životu grada, pa ćemo formirati nove timove od ljudi koji su sada uključeni u ove važne aktivnosti!

– Šta biste poručili građanima Valjeva kada mogu da se nadaju udisanju čistijeg vazduha?

Veliki je uspeh što Valjevo polako pada na neslavnoj listi najzageđnijih gradova u Srbiji! Parametri kažu, ali i golim okom se može primetiti, da već ove jeseni u Valjevu imamo nešto bolju situaciju. Želim da nam vrednosti merenja vazduha koje svakodnevno dobijamo iz godine u godinu, pokazuju bolje rezultate, odnosno da imamo čistiji vazduh. Siguran sam da ćemo to i postići ispravnim i sistemskim pristupom problemu, onako kako struka bude rekla i predložila. Još jednom bih da ponovim, odmah ćemo početi da primenjujemo sve mere koje budu predložene kroz Plan kvaliteta vazduh.

UdahnimO2-–-Faza-dva

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.