Rusi prave još jednu vakcinu i 2 leka za prevenciju korone!

Naučni istraživački centar Gamaleja, tvorac prve vakcine protiv virusa korona na svetu, napraviće novu vakcinu protiv kovida-19 i dva leka za prevenciju i lečenje ove zarazne bolesti, piše ruski portal RBK.

Dom zdravlja Valjevo

Kako se navodi, Ministarstvo zdravlja Rusije dodeliće odgovarajuća sredstva centru Gamaleja za razvoj nove vakcine i lekova protiv korone. Dokument je objavljen na portalu Gosrashodi.

Iz teksta sledi da će se nova vakcina praviti na osnovu čestica sličnih virusu, prenosi Sputnjik.

Prema navodima portala, centar Gamaleja planira da u periodu od 2021. do 2023. lansira lek protiv korone, zasnovan na sintetičkom neonukleotidnom inhibitoru proteaze virusa korona, dok bi 2022. godine trebalo da se pojavi lek koji blokira receptor ACE2, pomoću koga kovid-19 prodire u ćelije.

Pretpostavlja se da će lek moći da se koristi kako za prevenciju, tako i za lečenje virusa korona.

Naučno-istraživački institut Gamaleja u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije napravio je vakcinu Sputnjik V koja je 11. avgusta dobila potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije.

Izvor: MOndo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.