SPAS ZA DUŽNIKE: Zakon o “švajcarcima” na snazi!

Zakon kojim se rešava problem zaduženih u “švajcarcima” od danas je na snazi.

Foto: wikipedia

To znači da bankama upravo počinje da teče rok od 30 dana tokom kojih dužnicima treba da dostave predlog konverzije kredita iz franaka u evre, uz otpis glavnice od 38 odsto i novu kamatnu stopu, važeću na dan 31. marta ove godine. Onog trenutka kada dobije preporučeno pismo iz banke, dužniku počinje da teče rok od 30 dana, da odgovori da li je za konverziju ili ne.

Advokat Jelena Pavlović, članica Upravnog odbora Udruženja ĆF, koja je učestvovala u pregovorima sa bankama o načinu rešavanja ovog problema, upozorava da dužnici treba da obrate pažnju i ne propuste predviđene rokove. I to ne zato što se sa bankom ne mogu i kasnije dogovoriti, već zato što bi to moglo da im donese određene troškove.

Ona za “Politiku” kaže da je ovim zakonom predviđeno da se ne plaćaju ni troškovi notara, ni katastra, a uz to svaki otpis bilo kolikog dela duga smatra se prema poreskim propisima ostvarenim prihodom građana.

To znači da bi na otpisani deo glavnice zaduženi u švajcarcima trebalo da plate i porez. Međutim, leks specijalisom je predviđeno da ovakav otpis neće biti tretiran kao prihod i da na njega neće biti obračunavan porez.

Upravo zbog tih olakšica predviđenih zakonom u smislu oslobođnja troškova važno je da se konverzija kredita uradi u okviru predviđenih rokova, upozorava Pavlović.

Problemi klijenata koji otplaćuju rate kredita u švajcarskim francima poznati su već duže vreme. Najviše njih se zadužilo za kupovinu stana 2007. godine. Kamate na franke su bile 4,5 odsto, a za kredite u evrima dva puta više. Tada je franak bio 48 dinara, a danas je između 104 i 105 dinara, tako da je rata od 19.400 dinara, kolika je bila tih godina skočila na 48.960 dinara.

Vrhovni kasacioni sud zauzeo je 2. aprila stav da je ništavna odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se ona zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava.

Reč je o 16.800 predmeta građana koji su se žalili sudovima zbog prezaduženosti u švajcarskoj valuti.

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

One comment

  1. Samo neupućeni mogu da tvrde da je leks specijalis dobro i pravdno rešenje za zadužene u švajcarskim francma. Ovim zakonom obuhvaćeni su samo gradjani koji još nisu isplatili svoj dug. Oni koji su kredit otplatili i na osnovu koga je banka ostvarila, takodjke, ekstra profit, su van domašaja ovog zakona. Na nelogičan način, zakon tretira i one dužnike kojima je nekretnina oduzeta i koji su i nakon toga ostali banci dužni. Ovo je, inače, i najugroženija grupa dužnika. Te ljude su izvršitelji izbacili na ulicu, najčešće su to buile porodice sa decom i ako je kome država trebalo da pomogne to su pre svih ti dužnici. Nažalost, u ovoj grupi nije bila gospodja Pavlović koja je pregovarala sa bankarima i državom, pa je adekvatno zbrinuta samo grupa dužnika u kojoj se ona nalazi. Sve u svemu neprincipijelno i nepošteno rešenje, a možemo zaključiti, i neintiligentno.