Pekare i noćni klubovi sa novim radnim vremenom?

Sednica Komisije za pripremu nacrta odluke o radnom vremenu, protekle sedmice, završena je razmenom mišljenja prisutnih članova ovog radnog tela i okvirnim predlozima za rešenje pitanja radnog vremena. Komisija, koju je obrazovao gradonačelnik, trebalo bi da pronađe model odluke sa najmanje manjkavosti, a da li će svima biti po volji, to je priča za sebe.

Kako je sad već izvesno, trgovinski formati će biti razdvojeni od ugostiteljskih objekata, odnosno kafića, restorana i noćnih klubova, jer se na sednici upravo razmatrao dopis koji je Udruženje pekarskih zanatskih radnji dostavilo Gradskoj upravi za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove. U tom dopisu lokalni pekari su izrazili apsolutno nezadovoljstvo Odlukom o skraćenju radnog vremena, ističući da decenijama svoju delatnost obavljaju u tri smene, što pokriva 24 časa.

Valjevo

“Mi znamo da postoje razlozi za donošenje ove Odluke, ali isto tako smo sigurni da naša pekarska delatnost nikad nije, niti će ugroziti javni red i mir u gradu. Zato tvrdimo da nikada naša delatnost nije bila i nikada ne može biti svrstana u isti rang sa delatnostima poput ugostiteljstva – kafića, restorana, noćnih klubova, trgovinskih i drugih objekata, koji prodaju alkoholna i druga pića”, navodi se između ostalog u dopisu,

Pojedini članovi Komisije slažu se sa konstatacijom iz dopisa pekara da su spornom Odlukom povređene odredbe čl. 60 Ustava Republike Srbije, koji ruguliše pravo na rad i koji predviđa da svako ograničenje rada mora biti obrazloženo. Bezbednosta situacija u gradu je, prema mišljenju potpisnika dopisa, apsolutno neadekvatno i nerealno obrazloženje, koje se direktno kosi sa zakonom.

Valjevo

Većina članova komisije je za odluku da pekare radnim danima rade do 02h, a vikendom do 03 sata. Što se tiče kafića i restorana, većina je saglasna da ovi ugostiteljski objekti radnim danima rade do ponoći, a vikendom do 01h, što u suštini znači da promena Odluke za ove ugostitelje ne donosi ništa novo. Kada je reč o noćnim klubovima, oni će se, po svemu sudeći, vikendom zatvarati najranije u 02 sata, a moguće je da se donese odluka da klubovi rade do 03 izjutra.

Komisija za pripremu nacrta odluke o radnom vremenu sastaje se svakog utorka, predsednik je Miroslav Pimić, pomoćnik gradonačelnika, a sekretar je Ljiljana Radojević, komunalni inspektor, dok članova komisije ima trinaest. To su: Manuela Belić Isić (Turistička inspekcija), Dragan Dobrisavljević (Policijska uprava), Nevena Stanojlović (Inspekcija rada), Milan Filipović (Tržišna inspekcija), Slobodan Kolarević (MUP-Sektor za vanredne situacije), Milica Petković (Komunalna policija), Saša Ivanović (Odeljenje za inspekcijske poslove), Damjan Cvetković (član Gradskog veća), odbornici Aleksandar Ranković (SNS) i Dragan Grujičić (SPS), Miodrag Lazić (predstavnik ugostitelja) i Milenko Dragojević (predstavnik pekara).

 

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

One comment

  1. Pitanje za gradonacelnika kao i za clanove komisije koja je donela ovakvu odluku je po kojim to kriterijumima i arsinima je dozvoljeno da “sportske kladionice”,kockarnice mogu da rade posle ponoci,pretpostavljam da su to objekti i mesta na kojima se propragiraju prave vrednosti i gde se omladina uci kako da na posten nacin zaradi novac??????A pekare su opste poznata mesta po incidentima i okupljanju delikvenata.Sramna odluka i eklatantan primer neaposobnosti gradske vlasti da se obracuna sa nekolicinom delikvenata.