Valjevska gimnazija proslavila 149. godina postojanja

Pregrštom divnih događaja održanih tokom poslednje dekade novembra obeležena je 149. godišnjica Valjevske gimnazije. U skladu sa tradicijom, početak svečanosti označen je premijerom predstave Dramskog studija. Potom su, poput niske bisera, bivali raznovrsni događaji sve do, književne večeri Matije Bećkovića, koja već godinama biva 29. novembra, kada omiljeni pesnik, u svojoj školi, sa prijateljima proslavlja svoj rođendan. Poslednjeg novembarskog dana proslava je poprimila radni i takmičarski karakter okupivši najbolje mlade matematičare iz svih krajeva Srbije.

Sa književne večeri Matije Bećkovića u Valjevskoj gimnaziji / Foto: Dragan Krunić

Povodom Dana škole članovi Dramskog studija Valjevske gimnazije su prošlog petka, u Velikoj sali Centra za kulturu, premijerno izveli predstavu “Boing – boing” u režiji Milana Popovića, nastavnika srpskog jezika i književnosti. U skladu sa tradicijom, na Dan škole, 23. novembra, održana je Svečana sednica članova Nastavničkog veća, Saveta roditelja i Školskog odbora Valjevske gimnazije. Tome je prethodila prva “Novembarska trka Valjevske gimnazije” u orgaizaciji nove školske sekcije Art & Running, a učesnici su startovali na ušću reke Gradac u Kolubaru. Na dan osveštavanja škole, 26. novembra, prigodnom proslavom obeležena je slava Sveti Jovan Zlatousti, da bi potom članovi Sociološke sekcije održali skup pod nazivom “Zvuci pravoslavlja”.

Sajam nauke u Valjevskoj gimnaziji / Izvor: Valjevska gimnazija

Omiljen i veoma posećen program bio je Sajam nauke, čiji sadržaji privlače pažnju i učenika ovdašnjih osnovnih škola. Ovogodišnji, sedmi po redu, Sajam nauke u Valjevskoj gimnaziji okupio je 130 učesnika sa svih smerova, a program je zvanično počeo nastavnik, Momir Stanojević, demonstracijom opita iz hemije. Tokom tročasovnog trajanja ovog Sajma učenici su prikazali pregršt eksperimenata iz fizike, hemije i biologije, a jednaku pažnju privukli su sadržaji na štandovima psihologije, matematike, istorije i literarne sekcije Valjevske gimnazije.

Matija Bećković za svoj 80. rođendan u Valjevskoj gimnaziji / Foto: Dragan Krunić

Proslavljajući svoj 80. rođendan na književnoj večeri održanoj u petak, 29. novembra, Matija Bećković je uveličao svečanost 149. godišnjice Valjevske gimnazije. Uvertiru je predstavilo druženje pesnika sa pedesetak mladih gimnazijalaca, da bi se potom posvetio poštovaocima svog stvaralačkog opusa. Nakon bezmalo tročasovnog književnog druženja, mnogi su iskoristili priliku da mu uruče rođendanske poklone, dok su, u ime škole, Matiji Bećkoviću darivali sliku “Moja Gimnazija” Milana Hrnjazovića, uspešnog akademskog slikara i bivšeg učenika i profesora Valjevske gimnazije, kao i album fotografija. Istovremeno, prisutnim ljubiteljima poezije Bećković je prezentovao par novih pesama o Valjevu. Svečanost su ulepšali i članovi mešovitog hora Valjevske gimnazije pevajući Gimnazijsku himnu i  veliki hit ’60. godina prošlog veka “Devojko mala”.

Direktor Valevske gimnazije Predrag Jevtić daruje Matiji Bećkoviću sliku “Moja Gimnazija” valjevskog akademskg slikara Milana Hrnjazovića / Foto: Dragan Krunić

Za kraj proslave 149. godišnjice od početka nastave u Valjevskoj gimnaziji, u subotu, 30. novembra, priređen je “Integral kup” takmičenje učenika od sedmog razreda osnovne, do drugog razreda srednje škole, darovitih za matematiku. Učestvovalo je više od stotinu mladih matematičara pristiglih iz Novog Pazara, Kragujevca, Niša, Šapca, Ivanjice, Bajine Bašte i Podgorice, dok su po dve ekipe predstavljale Matematičku gimnaziju iz Beograda i ovdašnje osnovne škole. Ukupno, preko 130 gostiju, mladih matematičara i njihovih nastavnika, uveličalo je svečanost Dana škole Valjevske gimnazije, na čiju inicijativu je organizovan Integral kup, u saradnji sa Podružnicom matematičara Valjeva i uz potporu Lokalne samouprave Grada Valjeva.

Prema rečima direktora Valjevske gimnazije Predraga Jevtića, u proteklih godinu dana najznačajnija novina koja je uvedena u školi je novi IT smer, odnosno informatičko odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za informatiku i računarstvo.

“Od školske 2019/2020. godine u Valjevskoj gimnaziji imamo novi IT smer i u prvu generaciju mi smo upisali 18 učenika. To su, inače odeljenja koja imaju do 20 đaka. Bilo je sasvim solidno interesovanje, a i prijemni nije bio naivan. Ali, deca su sve to odlično obavila, lepo su se uklopili, zadovoljni su programom, tako da to odeljenje funkcioniše sasvim fino. Oni imaju više informatike i matematike. Upisali su se uglavnom nosioci Vukove diplome. Među njima je par učenika sa solidnim predznanjem, ali sve su to deca koja žele da nauče što više iz oblasti informatike, tako da im priređujemo različite dodatne nastave i posete kompanijama, kako bi se upoznali sa konkretnom primenom i radom u IT sektoru”, naglašava direktor Valjevske gimnazije Predrag Jevtić.

Podsećanja radi, i decenijama pre, Valjevska gimnazija je nagrađivana prestižnim odličjima radi podsticaja kulturno – stvaralačkog angažovanja svojih učenika, kao i čitavog okruženja, tako da je bilo sasvim očekivano da se pozitivno prihvate vredne ideje svojih đaka. U tom smislu, od ove školske godine, u Valjevskoj gimnaziji su pokrenute i dve nove sekcije “Art & Running” i Folklorna sekcija, koja već broji preko 50 članova. Prema planu, već u narednim mesecima, mladi folkloristi Valjevske gimnazije dostojanstveno će uveličavati školske i manifestacije svog grada.

Facebook komentari

About SNEŽANA JAKOVLJEVIĆ KRUNIĆ

Prve uplive u novinarstvo načinila još u školskim sekcijama. Bila član Književne omladine Valjeva, zatim redakcije Omladinskog programa Radio Valjeva, pa Dnevne redakcije, gde radi do privatizacije JIP-a. Za valjevski Napred pisala rubriku "Oni dolaze" o mladim talentima. Bila dopisnik italijanskog časopisa Kolumbo, izdanja za Srbiju. Godinama rado sarađivala pri ostvarivanju Tešnjarskog glasonoše beležeći kulturno - socijalna zbivanja jednog od najlepših letnjih festivala, kao i "Valjevskog Jazz Festivala". Vodila novinarsku radionicu u Centru za kulturu. Smatra da je u nekim sredinama iluzorno razmišljati o karijeri, ali da na bilo kom mestu treba biti društveno odgovoran. Obzirom da je po struci ekonomista za poslove robnog prometa lako uočava kvalitet i voli da promoviše trajne vrednosti, te zbog toga 2017. godine prihvata da piše za Valjevska posla. Supruga sjajnog lika, blagoslovena sa dvoje divne dece.

One comment

  1. Boško Milosavljević

    Para mi uši ono PREGRŠTOM. Ako je imenica i ako je ženski rod, onda možda PREGRŠĆU, bolje UZ PREGRŠT.