Valjevski vazduh “obogaćen” PM česticama zvanično u vrhu najjzagađenijih u Srbiji u 2019.

Podaci tek objavljenog Izveštaja o kvalitetu vazduha u Srbiji za prošlu godinu pokazuju da je Valjevo i dalje u vrhu najjazgađenjih gradova u zemlji kada je reč o koncentraciji suspendovanih PM10 i PM2.5 česticama. Zvanično, vazduh u Valjevu je prema tom Izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine za prošlu godinu usled prekoračenja graničnih vrednosti PM10 i PM2.5 čestica ocenjen III kategorijom, što znači da je bio prekomerno zagađen. Valjevo je “šampion” u prekoračenju godišnje granične vredosti i za PM10 i za PM2.5. Po broju dana sa prekoračenjima dnevnih graničnih vrednosti PM10 tokom 2019. godine smo “drugoplasiran”, ali smo i dalje “vodeći” po broj dana sa prekoračenjem u zimskim mesecima (122).  Maksimalna izmerena dnevna vrednost PM10 u Valjevu u prošloj godini bila je 305 µg/m3, što nas svrstava na opet visoko 3. mesto u Srbiju. 

Suspendovane čestice su 2019. godine, kao i prethodnih godina, bile dominantna zagađujuća materija na području Republike Srbije. Najveće prekoračenje godišnje granične vrednosti za PM10 zabeleženo je upravo u našem gradu – 60 µg/m3 (GV=40 µg/m3), potom u Užicu i Zaječaru po 53 µg/m3 i Novom Beogradu 51 µg/m3.

Valjevo je imalo 132 dana sa prekoračenjem dnevnih graničnih vrednosti PM10 tokom prošle godine, što ga svarstava na drugo mesto, odmah iza Novog Beograda koji beleži 169 dana istog prekoračenja. Smederevo i Užice us imali 121, odnosno 120 dana prekoračenja dnevnih GV za PM10.

Ono što je po nas dobra i ohrabrujuća razlika u odnosu na podatke iz Izveštaja za 2018, je da nismo “pobednici” već “trećeplasirani” po izmerenoj najvećoj dnevnoj koncentraciji PM10 čestica. Naime, najveća dnevna koncentracija PM10 tokom 2019. izmerena je u Zaječaru – 515µg/m3, potom na jednoj od mernih stanica u Kraljevu – 347 µg/m3, dok je u Valjevu je maksimalna dnevna vrednost iznosila 305 µg/m3, što je prekoračenje više od 6 puta. Podsećanja radi, u Valjevu je u 2018. godini izmerena najveća dnevna koncentracija PM10 od 552 µg/m3, što je bilo 11 puta iznad dozvoljene dnevne granične vrednosti (50 µg/m3). 

Ono što obeshrabruje je što i dalje prednjačimo po broju dana sa prekoračenjem dnevnih graničnih vrednosti PM10 u zimskim mesecima. Valjevo je imalo 122 dana sa prekoračenjem tokom zime, Užice 114, Kraljevo-Policijska uprava (96), Kosjerić (96) itd.

Što se tiče PM2.5 čestica, u Izveštaju se navodi da je tokom 2019. godine tolerantna vrednost dostigla godišnju graničnu vrednost i da su najveće godišnje koncentracije zabeležene u Valjevu, 42µg/m3, zatim u Nišu 39µg/m3, u Kraljevu 33µg/m3, Subotici 31µg/m3 i nešto manje u Beogradu, Kosjeriću i Subotici po 30µg/m3 (slika 12). 

Za razliku podataka iznetih u Izveštaju za 2018, u novom Izveštaju za 2019. godinu Valjevo se ne pominje u sektoru vezanim za rezultate merenja koncentracije benzo(a)pirena. Podaci su pokazali da je pre 2 godine u Valjevu 5 puta prekoračena srednja godišnja vrednost ove štetne i kancerogene materije i da je u našem gradu izmerena najveća dnevna vrednost tog polutanta (35,6 ng/m3). Rezultati merenja benzo(a)pirena tokom 2019. godine pokazala su da je ciljna vrednost prekoračena u Požarevcu (2 ng/m3). 

Valjevo se spominje i u sektoru o teškim metalima, ali situacija još uvek nije zabrinjavajuča. U Izveštaju piše da su se fiksna merenja, tj. 50% vremenske pokrivenosti tokom godine za arsen, kadmijum i nikl, sprovela u Boru, Užicu, Subotici, Kraljevu i u našem gradu. Navodi da je srednja godišnja vrednost arsena u Valjevu bila 4 ng⁄m3 (maksimalna dozvoljena koncentracija je 6 ng/m3).

U Izveštaju se ističe da su za ocenu kvaliteta vazduha korišćeni validni podaci dobijeni fiksnim merenjima automatskim referentnim metodama kao i gravimetrijskom metodom za PM10 sa minimalnom vremenskom pokrivenošću od 75% tokom kalendarske godine. Takođe je dat prikaz promene kvaliteta vazduha prema kategorijama kvaliteta vazduha u aglomeracijama u periodu od 2015. do 2019. godine. (slika 19).

“Tokom vremena, procenat aglomeracija za koje nije mogla da se izvrši kategorizacija kvaliteta vazduha se promenio, pa je od maksimalnih 38% u 2015. godini, u 2018. i 2019. godini on bio 0%. Čist vazduh su imale aglomeracije u 2016, 2017. i 2018. godini i to od 25% do 50% aglomeracija. Takođe se vidi da je druga kategorija umereno zagađenog vazduha bila prisutna samo 2015. godine u jednoj aglomeraciji. Broj aglomeracija sa prekomerno zagađenim vazduhom se povećao, tako da je od 25% u 2016. godini, porastao na 100% u 2019. godini, tj. sve aglomeracije su imale prekomerno zagađen vazduh”, izneti su podaci u Izveštaju.

U Izveštaju je, između ostalog, dat podataka da su u periodu od 2015. do 2018. godine mere za smanjenje aerozagađenja predlagali i usvajali gradovi: Beograd, Bor, Pančevo, Užice, Novi Sad i Smederevo, što je manji broj od gradova sa trećom kategorijom kvaliteta vazduha. Valjevo se ne navodi. Posebmo je dat primer da je Plan kvaliteta vazduha u Smederevu odobren od strane resornog Ministarstva 2018, a da do 2020. nije usvojen u Skupštini tog grada.

“Neophodno je potencirati obavezu donošenja predmetnih mera, uključujući i strožiju kaznenu politiku prema lokalnim samoupravama koje ne postupaju adekvatno radi zaštite zdravlja građana od aerozagađenja. U zakonodavnom delu, potrebno je skratiti period od analize kvaliteteta vazduha za prethodnu godinu do propisanog roka za donošenje mera. Proces stalnog unapređenja postojećeg monitoringa kvaliteta vazduha neće dovesti do smanjenja aerozagađenja, već isključivo delovanjem na njegove uzroke-emisije, odnosno donošenjem i sprovođenjem adekvatnih mera”.

 


Aerozagađenje


 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.

One comment

  1. Poslednja rečenica je ključna. Ostalo smo znali i bez detaljne analize. Nadamo se da če novi gradonačelnik imati bolje veze sa onima koji su ga postavili jer da se ne lažemo svi znamo da bez finansijske pomoći države Valjevo ne može rešiti ovaj problem. Jedino rešenje je gašenje privatnih kotlarnica odnosno prelazak što većeg broja domaćinstava na daljinsko grrjanje, , što je sa sadašnjim cenama ne priključenja, već grejanja za 99 posto valjevaca nemoguće.