Ako ste dobili poziv za vojnu vežbu, bez brige

Proteklih dana na adrese jednog broja vojnih obveznika u Srbiji stigli su pozivi za vojne vežbe, što je mnoge iznenadilo, ali izazvalo i paniku među građanima.

gadjanje

O tome je juče na TV Prva govorio portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić. On je izjavio da građani ne treba da brinu zbog poziva za vojne vežbe koji su proteklih dana stigli na adrese jednog broja vojnih obveznika. On je za TV Prva naveo da pozivi nemaju nikakve veze sa bezbednosnom situacijom ili migrantskom krizom, već da se radi o redovnoj praksi.

Kako je rekao, niko nema razloga za bilo kakvu brigu, jer je u pitanju redovna aktivnost Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i radi se o pozivanju vojnih obveznika koji se nalaze u rezervnom sastavu na vojne vežbe.

”To važi za osobe koje su služile vojni rok sa oružjem”, istakao je Krivokapić.

On je naveo da ko god se nalazi u rezervnom sastavu VS ima ratni raspored i mlađi je od 60 godina može da očekuje poziv za vojnu vežbu.

Prema njegovim rečima, svrha obuke rezervnog sastava nije samo odbrana zemlje, već i elementarne nepogode, u kojima su vojni rezervisti uvek imali značajnu ulogu.

”Imali smo nedavno poplave koje su uništile Srbiju. Tada smo imali razrađen model pozivanja rezervnog sastava. Na taj način imali bismo dobro organizovanu efikasnu celinu koja bi mogla da odreaguje u jako kratkom vremenskom periodu”, zaključio je Krivokapić.

U jedinicama i na poligonima Vojske Srbije u toku je obuka pripadnika rezervnog sastava ratnih jedinica, u skladu sa Planom obuke za 2017. godinu, saopštilo je ranije danas Ministarstvo odbrane. Prema rečima zamenika komandanta Drugog centra za obuku u Valjevu potpukovnika Zorana Cvetkovića reč je o planskoj obuci rezervnog sastava ratnih jedinica, a u okviru Plana obuke za 2017. godinu deo lica pozivaće se na jednodnevnu ili višednevnu obuku.

Izvor Mondo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.