Dom vojske ponovo u rukama valjevske Biblioteke

Skupština grada Valjeva je 2018. godine donela odluku o opredeljivanju namene zgrade Doma vojske za potrebe Matične biblioteke “Ljubomir Nemadović”, da bi ta odluka već 2019. godine bila stavljena van snage, faktički poništena, na jednoj od sednica tadašnjeg gradskog parlamenta. Kako je tada bilo pojašnjeno, Grad nije mogao da obezbedi u budžetu potrebna sredstva za rekonstrukciju i adaptaciju objekta Doma vojske za potrebe bibliotečko-informacione delatnosti. Nedavno je na sednici Skupštine grada, održanoj 18. marta 2024. godine, doneta odluka o stavljanju van snage te skupštinske odluka iz 2019. godine, čime automatski odluka Skupštine grada o opredeljivanju namene objekta zgrade Doma vojske za potrebe Biblioteke iz 2018. ostaje na snazi. Time je zgrada Doma vojske ponovo dodeljena za potrebe i obavljanje delatnosti valjevske Matične biblioteke.

Dom vojske 3

Zgrada Doma vojske u Valjevu / Foto: Valjevska posla

“Praktično, 0d 2019. godine do danas, zgrada Doma vojske nije imala nikakvu namenu, sve do ovog trenutka. Mi smo poništili tu odluku iz 2019. godine i samim tim prvobitna odluka iz 2018. godine ostaje na snazi, čime je zgrada Doma vojske predata na korišćenje Matičnoj bibliteci. Svakako valjevska Biblioteka to zaslužuje, s obzirom na uslove u kojima trenutno radi. Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” je najstarija ustanova kulture u Valjevu, nedavno je dobila Izuzetnu Vukovu nagradu, što dodatno potvrđuje da je reč o izuzetno uspešnoj ustanovi i da itekako zaslužuje jedan takav objekat kao što je Dom vojske, koji je nepokretno kulturno dobro”, kaže Vladimir Mišković, član Gradskog veća.

Vladimir Mišković (2)

Vladimir Mišković, član Gradskog veća / Foto: Valjevska posla

Prema Miškovićevim rečima, ubrzo sledi raspisivanje javne nabavke za izradu projektno-tehničke dokumentacije uređenja Doma vojske za potrebe Matične biblioteke, za šta je Grad opredelio 2 miliona dinara.

“Ovde nije reč o tome da je samo doneta odluka, pa prazan prostor, nego je važan kontinuitet. Mi smo kao vlast odlučili da tu priču završimo. Radimo taj prvi korak, koji je vrlo često i duži nego što je samo izvođenje radova, tu je izrada projektno-tehničke dokumentacije, pare u budžetu su ostavljene i mislim da možemo slobodno da kažemo da je to samo po sebi ozbiljna odluka kojom pokazujemo da želimo da rešimo sve probleme koji su vezani za taj objekat. Javna nabavka za izadu projektno-tehničke dokumentacije biće brzo raspisana, sva ta projektovanja traju mesecima, to nije ni jednostavan ni lak posao, vrlo često i obiman, sa određenim izazovima i problemima, ali to su neki koraci koji moraju da se urade. Za zgrade koje su nepokretna kulturna dobra, što Dom vojske jeste, uvek su veliki izazovi. Uslovi Zavoda za zaštitu spomenika kulture su vrlo složeni i mi smo se uvek trudili da ispunimo sve te uslove. S obzirom na to da je zgrada Doma vojske godinama van upotrebe i da je u teškom stanju, želimo što pre tu temu da otvorimo i zgradu privedemo nameni prema odluci izvršne i zakonodavne vlasti grada Valjeva”, ističe Vladimir Mišković.

Dom vojske Valjevo

Zgrada Doma vojske u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Violeta Milošević, direktorka Matične biblioteke, kaže da odluka Skupštine Grada Valjeva ukazuje da postoji dobra volja da se konačno reši višedecenijski problem u vezi sa prostorom koji valjevska Biblioteka ima, odnosno, da se ispoštuje zakon koji reguliše rad Biblioteke. Ona ukazuje da postojeći uslovi u kojima ovdašnja Matična biblioteka radi onemogućavaju razvoj novih bibliotečkih usluga, koje mogu značajno uticati na kvalitet života građana, i da novi prostor otvara nove perspektive za ustanovu i građane, koje u ovom trenutku nisu moguće, jer postojeći resursi nisu vidljivi i iskorišćeni u punom kapacitetu. Zbog svega toga odluku Skupštine grada Valjeva smatra strateški važnom za kulturu i celoživotno obrazovanje.

“Biblioteka je u nezavidnom položaju što se tiče prostora za obavljanje bibliotečko-informacione delatnosti. Prema poslednjem nadzoru, prostor u kome radimo predstavlja oko 46% od standardima propisanog minimalnog obima prostora neophodnog za rad matične javne biblioteke. Najbolje rešenje jeste nova zgrada, rađena prema standardima koje zakon propisuje, ali imajući u vidu vreme u kome živimo, jasno je da smo u nezavidnoj poziciji i nama je hitno potrebno rešenje koje će dugoročno rešiti naš problem. Kompleks nekadašnjeg Doma vojske je spomenik kulture i kao takav treba da bude zaštićen i sačuvan. Biblioteka je javna ustanova koja obavlja važne poslove u oblasti zaštite kulturnog nasleđa i nama odgovara da svoj identitet vezujemo za objekat koji ima takvu istoriju”, kaže Violeta Milošević.

Violeta Milošević

Violeta Milošević, direktorka Matične biblioteke “Ljubomir Nenedović” / Foto: Valjevska posla

Direktorka Biblioteke napominje da su već dva puta rađene analize objekta Doma vojske, i da je zaključak bio da se on može prilagoditi potrebama javne biblioteke, uz ispunjavanje određenih uslova. Navodi da su u svetu, a i u Srbiji, česti uspešni primeri adaptacije starih objekata sa spomeničkim obeležjem, za različite potrebe, između ostalog i za potrebe biblioteka.

“Adaptacija i rekonstrukcija objekta treba da obezbedi da potencijali budu iskorišćeni na najbolji način, u čemu ćemo imati podršku stručnjaka iz različitih oblasti, pre svega bibliotečke delatnosti, a zatim i arhitekture, urbanizma i drugo. Nakon 155 godina boravka u privremenim smeštajima, Valjevo je na putu da reši problem i da ispravi propuste koji su napravljeni, a koji su doveli do toga da mi danas nismo u mogućnosti da obavljamo i razvijamo bibliotečko-informacionu delatnost na odgovarajući način. Prostor jeste jedan od važnih preduslova, a kako je Biblioteka regionalna ustanova koja vrši poverene poslove za Republiku Srbiju, u oblasti stručnog nadzora i razvoja bibliotečko-informacione delatnosti, zatim i u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, stare i retke bibliotečke građe, u tom smislu postoji i interes nadležnih republičkih institucija da se konačno obezbede uslovi za naš rad”, završava Violeta Milošević.

Dom vojske 2

Zgrada Doma vojske u Valjevu / Foto: Valjevska posla

M.P.M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.

Leave a Reply