“Konkurs za sufinansiranje medijskih projekata trebalo je da bude sproveden pod budnim okom građanskih posmatrača”

Aktivisti Lokalnog fronta su jučerašnju konferenciju za novinare posvetili nedavno završenoj dodeli sredstava iz gradske kase na osnovu “besramnog” konkursa za sufinansiranje medijskih projekata, koje su nazvali “novim primerom čerupanja budžeta grada Valjeva”. Kako se moglo čuti na konferenciji za medije, reč je o (ne)delu jedne komisije, koja je “nimalo slučajno” sastavljena od “podobnih novinara” koji o Valjevu i valjevskoj medijskoj sceni znaju “koliko i svaki turista koji je u naš grad došao na kafu i naplatio putne troškove”. “Frontovci” su posebno ukazali na kršenje odredbi iz Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP) i da je konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja trebalo da bude sproveden “pod budnim okom građanskih posmatrača”.

“Frontovac” Ivan Manić je u svom obraćanju novinarima naglasio da je konkurs za medijske projekte trebalo da bude sproveden “pod budnim okom građanskih posmatrača”, onako kako je to propisano u Oblasti 10 Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP).

“Da Lokalni antikorupcijski plan nije nestao, Valjevci bi za Novu 2021. godinu od Gradskog veća dobili jedan lep poklon: trebalo je da se usvoji akt kojim se obezeđuje prekid prakse uočene u ranijim konkursima. Na primer, da ne može biti diskriminatorskih uslova, kao što je određivanje kablovskog provajdera. Ovaj akt posebno zabranjuje da se izveštavanje o radu organa grada Valjeva predstavlja kao javni interes. Još nešto, istim aktom Gradsko veće bi propisalo da sastanci konkursne komisije moraju biti javni. Štaviše, baš kako zahteva LAP, predviđeno je i učešće građanskih posmatrača u njenom radu, bez prava glasa. Da ima LAP-a kao što ga nema, 31. januara, isti v.d. načelnika doneo bi novi Pravilnik, kojim bi uredio sva pitanja u vezi sa sufinansiranjem projekata javnog informisanja. Već 15. februara, baš kako je i predviđeno u LAP-u, Gradsko veće bi dodelilo sredstva isključivo projektima koji su sadržani u javnim politikama grada. A, 28. februar, lepo piše u LAP-u, datum je kada će Skupština grada usvojiti Pravilnik kojim je definisan javni interes u oblasti javnog informisanja”, istakao je Manić.

Uz podsećanje da je LAP usvojen u februaru mesecu prošle godine, predsednik Udruženja građana “Lokalni front Va” Ljubomir Radović je kazao da je ovaj dokument, nažalost građana Valjeva, potpuno nestao iz vidokruga ljudi koji sede u Karađorđevoj 64.

“Ne poštujući odredbe LAP-a, v.d. načelnika Gradske uprave je 26. januara doneo Odluku o raspisivanju konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja i potpisao tekst konkursa koji će biti objavljen u listu “Napred”. Iako i pismeno obavešten o postojanju LAP-a, v.d. je preskočio ogradu propisanu u meri 10.2.1. Na toj ogradi piše sledeće: informisanje o radu organa Grada Valjeva nije, i ne može biti, deo javnog interesa. Kao što ste već i čuli, da ima LAP-a, kao što ga nema, 31. januara bi v.d. načelnika doneo novi Pravilnik, a 15. februara bi sredstva bila odobrena projektima koji su sadržani u javnim politikama grada. Umesto toga, dočekali smo istek konkursa, tek 18. februara. I tako su projekti pristigli na konkurs po nekim kabinetima razmatrani, proučavani i ocenjivani čitav mesec dana, sve do 30. marta, kada je v.d. načelnika, dobijena imena upisao u rešenje o formiranju komisije za ocenu projekata. Komisija je 6. aprila popila kafu, naplatila dnevnice i poslušno podnela svoj predlog za podelu sredstava građana, omogućivši v.d. načelniku da 23. aprila potpiše rešenje o raspodeli sredstava. Tako su sredstva građana Valjeva stigla i u šake onih koji godinama krše ne samo novinarske kodekse i etičke norme, već i zakone, na šta neprestano ukazuju nezavisna udruženja novinara”, kazao je Radović.

On je istakao da nigde u tekstu predloga komisije nisu navedena imena zainteresovanih građanskih posmatrača koji su želeli da prate njen rad i postavio pitanje v.d. načelnika zašto nije pozvan svaki građanin koji je i pismeno izrazio želju da iskoristi mogućnost koju mu pruža Lokalni antikorupcijski plan?

“Kao nepopravljivi optimista, nadam se da će se već od sutra gradonačelnik i ostali organi grada baciti na sprovođenje odredbi Lokalnog antikorupcijskog plana, bar u delu koji se tiče projekata u javnom informisanju. Nadam se da ćemo, recimo, na zvaničnoj internet prezentaciji grada već od prekosutra pratiti izveštaje sa monitoringa projekata iz oblasti javnog informisanja, izveštaje o njihovoj evaluaciji i finansijske izveštaje. Pod uslovom da tim izveštajima poverujemo, bar koliko i onim lepim rečima koje na zvaničnoj internet prezentaciji grada svakodnevno čitamo o dometima Apotekarske ustanove Valjevo”, rekao je Ljubomir Radović.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.