Ministar Momirović obišao radove na izgradnji brze saobraćajnice Iverak – Lajkovac

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je danas radove na izgradnji brze saobraćajnice Iverak – Lajkovac, koja će Valjevo povezati sa auto-putem Miloš Veliki. Sa ministrom Momirovićem u obilasku radova bili su predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i predstavnici kineske kompanije China Shandong International.

Opstina-Lajkovac-Momirovic-2

Ministar Momirović je naglasio da je ovo veoma važan projekat za Valjevo i Lajkovac jer stvara uslove za dolazak stranih investitora.

– Planiramo ove godine da otvorimo hiljade novih radnih mesta, od toga će samo jedna fabrika „Hansgroe“ otvoriti oko petsto mesta do kraja godine i svega toga ne bi bilo da ne postoji perspektiva izgradnje ovog puta. Moram da se zahvalim kineskim partnerima, kompaniji „Šangdong“, koja je praktično predfinansirala radove u prethodnih godinu i po dana. To je jako velika pomoć i jako velika podrška i ovaj projekat je nešto što će dati Valjevu primat u ovom delu Zapadne Srbije. Takođe će i Lajkovcu dati jedan novi kvalitet u smislu saobraćajnog čvorišta ovog dela auto-puta Miloš Veliki i to je ono o čemu pričamo kada govorimo da ponovo gradimo i izgrađujemo našu državu – rekao je ministar Momirović.

Opstina-Lajkovac-Momirovic-3

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković potvrdio je da je najveća vrednost ovog projekta to što je Valjevo postalo interesantno novim investitorima.

– Dokaz su dva ugovora koji smo potpisali sa dva nova nemačka investitora, od kojih je jedan već započeo izgradnju svoje fabrike, a drugi će to početi u martu. To znači nova radna mesta, ne samo za Valjevo, već za čitav kolubarski okrug. Moram da najavim, što je i potvrđeno, da ćemo krenuti u izgradnju prve faze bajpas saobraćajnice koja će povezati brzu saobraćajnicu Iverak – Lajkovac sa privrednom zonom, a nakon toga, u drugoj fazi plan je da se ona poveže sa južnom obilaznicom. Dužina prve faze je 2,2 km i trenutno smo u fazi izbora strateškog partnera.

Opstina-Lajkovac-Momirovic-1

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković ukazao je na značaj brze saobraćajnice za Kolubarski okrug i za Lajkovac, koji je saobraćajno čvorište što otvara i velike privredne mogućnosti.

– Izgradnjom brze saobraćajnice ostvarujemo višedecenijski san povezivanja centra Kolubarskog okruga sa ostatkom Srbije. Sada to činimo povezivanjem Valjeva sa auto-putem “Miloš Veliki”, a to je od velikog značaja za sve opštine Kolubarskog okruga. Imajući u vidu skoro otvaranje dve fabrike u Valjevu, i novih radnih mesta, jasno je koliko je ova saobraćajnica bitna i za Lajkovac.

Opstina-Lajkovac-Momirovic-4

Deonica Iverak – Lajkovac dužine 18,3 km sa po dve trake u oba smera, projektovana za brzinu do 100 kilometara na sat, povezaće Valjevo sa autoputem „Miloš Veliki“ (E-763), kao i delove Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine sa autoputem „Miloš Veliki” i dalje preko Koridora 10, sa Bugarskom i Grčkom.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.