Najnovije vesti

“Niko se nije obraćao Ministarstvu zaštite životne sredine sa zahtevom za istraživanje litijuma u valjevskom kraju”

Poseta ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović Valjevu izazvala je veliko interesovanje medija. Nakon obilaska gradske “Toplane” i razgovora sa čelnicima Grada, ministarka i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković održali su konferenciju za medije. Predočili su detalje najavljenih projekata za smanjenje aerozagađenja, nakon čega su odgovarali na novinarska pitanja. Predstavnici sedme sile interesovali su se za početak radova na regionalnoj deponiji “Kalenić”, budući gasovod, novoj “Krušikovoj” energani, a posebno za aktuelnu temu koja se tiče istraživanja litijuma i moguće otvaranje površinskog kopa u našem kraju.

Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine / Foto: Valjevska posla

Upitana da podeli svoja saznanja o kompanijama koje na teritoriji Valjeva istražuju litijum, ministarka Irena Vujović je odgovorila da je “čula za to”, ali da Ministarstvu zaštite životne sredine nije upućen nikakav zahtev za istraživanje litijuma u valjevskom kraju.

“Onog trenutka kada bude, sigurno je da će Ministarstvo i njegov stručni tim sugerisati da li je tehnologija dobra ili nije. Dakle, ovo sada je sve nagađanje, ne postoji nikakav zvaničan zahtev koji je upućen Ministarstvu, niti nam se ko obraćao za to. Onog trenutka kada se obrate, naravno da će se sve raditi po najstrožim standardima i da će morati da se ispune svi uslovi, nevezano ko je u pitanju. Videli ste da je Ministarstvo izuzetno sada posvetilo pažnju inspekciji i nadzoru, potrudili smo se da kaznimo sve prestupnike, da nema zaštićenih, bilo da je reč o onima koji izbacuju otpadne vode, upravljanju opasnim otpadom, mora sve da se radi po standardima i da se poštuje zakon”, rekla je ministarka Vujović.

Ona je pojasnila proceduru za dobijanje dozvola.

“To su višeresorne stvari. I Ministarstvo energetike i rudarstva i Ministrstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva zaštite životne sredine svakako moraju da rade paralelno. Mi radimo Studiju procene uticaja na životnu sredinu i do sada nam se još niko nije obratio. Istraživanja mogu da se rade bez te Studije, a ekspolatacija ne”, precizirala je ministarka zaštite životne sredine.

Ministarka Irena Vujović na konferenciji za medije prilikom posete Valjevu / Foto: Valjevska posla

Da podsetimo, valjevska javnost je o istraživanju litijuma od strane kanadske kompanije Euro Lithium saznala putem društvenih mreža, kada je Valjevka Tatjana Radić Milutinović, koja inače živi u Vrnjačkoj Banji, na svom Facebook profilu objavila svoja saznanja iz zvaničnih dokumenata sa sajta kompanije Euro Lithium. Javnost je bila iznenađena jer je, do sada, priča uopšte o postojanju litijumu u našem kraju, za većinu građana bila totalna nepoznanica. Iznenađenje je prešlo u bunt, jer se ispostavilo da priču o toj “isplativoj” rudi Valjevci neće pratiti samo zbog svojih komšija Lozničana, već da mogu imati čak i veći problem, jer našem kraju preti moguća izgradnja površinskog kopa.

Potencijalna valjevska “litijumska dolina” bila je razlog za formiranje Građanske inicijative “EKOlubarska bitka” koja u svom Proglasu, između ostalog, insistira na transparentnosti podataka o sprovedenim geološkim istraživanjima, kao i planovima za eventualnu eksploataciju rude litijuma i bora.

Svoje viđenje na ovu temu, javnosti su u svojim političkim aktivnostima, iznele do sada valjevske demokrate i Lokalni front Va.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.