Novi projekat vezan za zapošljavanje Roma i marginalizovanih grupa

Centar za integraciju Roma od 2013. godine bavi se obrazovanjem, zapošljavanjem i socijalnom zaštitom Roma i Romkinja. U Maloj sali Gradske uprave, juče je održana uvodna konferencija za novi projekat vezan za zapošnjavanje Roma, Romkinja i marginalizovanih grupa.

Centar za integraciju Roma

Marija Vesić, projektni asistent Centra za integraciju Roma je istakla da je dosadašnja saradnja sa Gradskom upravom Valjevo bila izuzetno uspešna, uz partnerske organizacije Udruženja regionalnih prava manjina Lajkovac i opštine Koceljeva.

Centar za integraciju Roma

Javnost i potencijalni korisnici projekta su na uvodnoj konferenciji mogli da sagledaju sve mogućnosti koje za Rome, Romkinje i druge marginalizovane grupe na teritoriji grada Valjeva, opština Lajkovac, Mionica i Koceljeva ovaj projekat pruža. Projekat se realizuje u okviru jednog šireg projekta inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji. Finansijski jedini je podržan od strane nemačke organizacije za međunarodnu saradnju „GIZ“ uz podršku Stalne konferencije gradova i opština i koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za praćenje implementacije i strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji. Projekat traje 15 meseci, tačnije do kraja 2020. godine.

„Opšti cilj projekta je doprinos smanjenju nejednakosti, siromaštva i jačanju socijalne inkluzije Roma i drugih marginalizovanih grupa stvaranjem mogućnosti za njihovo bolje pozicioniranje na tržištu rada. U tom smislu imaju tri glavne aktivnosti i one se odnose na program jačanja kompetencija sa ciljem da najmanje 200 Roma i drugih marginalizovanih grupa bude informisano o ovom projektu i drugim mogućnostima koje projekat pruža. Prva aktivnost podrazumeva odgovarajuće radionice, info sesije, rad na terenu, obuke i mentorstva, kao i informacije na koji način poboljšati šanse za aktivniju ulogu i uključivanje na tržište rada. Druga aktivnost se odnosi na program podrške zapošljavanja, gde će 20 lica proći obuku i stručnu praksu u određenim kompanijama i tako steći radno iskustvo, dok treća aktivnost podrazumeva program samozapošljavanja, sa ciljem da prođu određene obuke i mentorstva, gde će deset najboljih lica biti podržano kroz subvencije za pokretanje samostalnog biznisa i još deset lica će dobiti mogućnost za podsticaj i razvoj poljoprivrednih delatnosti“, izjavio je Nenad Branković, menadžer projekta „Više šansi za bolje mogućnosti zapošljavanja u zapadnoj Srbiji“.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.