PM 10 čestice van graničnih vrednosti još pre početka grejne sezone!

U Valjevu je pre zvaničnog početka grejne sezone zabeleženo prvo prekoračenje graničnih vrednosti PM 10 čestica, a kao grad beležimo već 4 dana prekoračenja u oktobru mesecu koji još traje. Dosadašnji oktobarski pik bio je u sredu, 14. oktobra, kada je izmereno 71,9 μg/m3 suspendovanih čestica po čijoj koncentraciji je naš grad već odavno “poznat” i u svetu, posebno u zimskom periodu.

Zavod za javno zdravlje Valjevo / Foto: Valjevska posla

Ono što može da zabrine je podatak da je prvo prekoračenje vrednosti PM 1o čestica od 50,4 μg/m3 zabeleženo 5. oktobra, dakle pre početka ovogodišnje grejne sezone, dok su ostala 2 dosadašnja oktobarska “iskakanja” bila 19. oktobra (63 μg/m3) i 13. oktobra (53,6 μg/m3). To su podaci Zavoda za javno zdravlje Valjevo, koje od početka godine akreditovanom metodom meri PM 10 i čiji se aparat za merenje koncentracije ovih čestica nalazi u samom dvorištu Zavoda.

Biljana Mladenović, diplomirani fiziko-hemičar iz Zavoda za javno zdravlje, kaže da se PM 10 čestice prate svakodnevno, kao i parametri CO2, SO2 i čađ, koji se mere na 5 mesta u gradu (Peti Puk – obdanište “Pčelica”, Novo Naselje obdanište “Kolibri”, Gradac – obdanište “Vidra”, Brđani – obdanište “Bubamara” i Tešnjar – OŠ “Sestre Ilić”). Grad Valjevo se o rezultatima merenja za sve polutante koje meri Zavod izveštava na mesečnom nivou i ti izveštaji se po mesecima mogu naći na zvaničnoj stranici Grada.

“Sa početkom grejne sezone primećujemo blagi porast koncentracije PM 10 čestica, prvenstveno u ranim jutarnji časovima, od 5 – 6 sati. To registruje aparat Agencije za zaštitu životne sredine, pošto oni imaju mogućnost praćenja koncentracije određenih parametara iz sata u sat, odnosno u realnom vremenu. Dnevni pikovi su prema njihovim merenjima između 5 i 6 izjutra i 9 i 10 sati ujutru. Dalje tokom dana ta vrednost opada, s obzirom da su temperature relativno visoke za ovo doba godine, pa i nema intenzivnog loženja tokom dana”, pojašnjava za Valjevska posla Biljana Mladenović.

Biljana Mladenović, dipl. fiziko-hemičar u Zavodu za javno zdravlje Valjevo / Foto: Valjevska posla

Prema njenim rečima, u narednom periodu sa zahuhtavanjem grtejne sezone možemo samo očekivati porast tih vrednosti za PM čestice.

“Nama ide na ruku kada su vetrovi i kada je kiša, jer dolazi, najprostije rečeno, do spiranja te prljavštine iz vazduha na tlo. Svakako bi nam u ovom periodu pomoglo pranje ulica. Mi smo to pričali i ranije da bi higijena grada trebalo da bude podignuta na malo veći nivo. Ja lično nisam zadovoljna sa te strane. Puno je prašine, pogotovu zbog radova kojih ima po celom gradu. Sve to dodatno doprinosi zagađenju”, smatra Biljana Mladenović.

Ostali parametri – SO2 NO2 i čađ, koje takođe meri valjevski Zavod za javno zdravlje, još uvek su u granicama dozvoljenih vrednosti. Od septembra meseca zabeležena su dva “iskakakanja” za čađ – 19. septembra je na mernom mestu obdaništa “Kolibiri” u Novom Naselju izmereno 77 μg/m3 i 13. oktobra je na mernom mestu obdaniđta “Pčelica” na Petom Puku koncentracija čađ iznosila 74 mikrograma /m3.

“Pretpostavka je da je verovatno došlo do nekog akcidenta u blizini samog mernog mesta, na primer da je zapaljen kontejner, ili je možda neko u blizini pekao paprike, sobzirom da smo u periodu ostavljanja zimnice… Svaka zapaljena vatra na otvorenom doprinosi povećanju koncentracije polutanata”, navodi Biljana Mladenović.

Aparat za uzorkovanje PM 10 čestica u dvorištu Zavoda za javno zdravlje Valjevo / Foto: Valjevska posla

Naša sagovornica ističe da je plan da se oprema za uzorkovanje PM 10 čestica koju poseduje ovdašnji Zavodi osavremeni i da je gradskom rukovodstvu zvanično upućen zahtev za pomoć u kupovinu novog aparata.

“Oprema sa kojom radimo kupljena je pre 8 godina i iz nekih razloga nije radila do pre 2-3 godine. Mi naš aparat manuelno podešavamo i stavljamo filtere i imamo merenja za period od 8 ujutru do 8 ujutru narednog dana. Uzorkovanje PM 10 čestica zahteva automatizovanu metodu i savremeniju opremu. Pre dve sedmice uputili smo gradonačelniku dopis sa zahtevom da nam pomogne, s obzirom na to da je reč o skupoj opremi za ustanovu kakav je Zavod. Još uvek nismo dobili nikakav odgovor. Smatramo da je i interes Grada da imamo što verodostojnije rezultate merenja i nadamo se da će nam pomoći da nabavimo tu opremu”, ističe Biljana Mladenović.

Ona je kazala da taj savremeni uređaj košta oko 2 miliona dinara i da pored PM 10 ima mogućnost uzorkovanja i PM 2.5 čestica. Kako je Mladenović istakla, Užice i Čačak već uveliko imaju te aparate.

 


Aerozagađenje


 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.