Ružić: Ako želimo da nam deca idu u škole kao pre, moramo shvatiti vakcinaciju ozbiljno

Prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da odluci o načinu nastave prethode temeljne analize rizika po zdravlje, pre svega, dece, ali i svih zaposlenih u obrazovno-vaspitnom sistemu.

Analize poput broja zaraženih, vakcinisanih, procenta pozitivnih testova, sprovođenja ključnih mera strategije ublažavanja rizika i drugih pokazatelja na nivou svake lokalne samouprave, odnosno obrazovnih ustanova uradiće relevantne zdravstvene institucije, lokalne samouprave i školske uprave i predložićemo članovima Kriznog štaba uskoro model nastave.

Najvažniji cilj nam je očuvanje zdravlja čitavog stanovništva, a za to je, pa i za sve druge oblasti kao što je i način obrazovanja, jedan od uslova da se u što većem broju vakcinišemo“, podseća Ružić i dodaje da do početka školske godine nije ostalo još puno dana, a da će na odluku o modelu nastave najviše uticati epidemiološka situacija u državi, koja u velikoj meri zavisi od broja vakcinisanih građana.

Prvi potpredsednik vlade kaže: „Apelovali smo i na škole jučerašnjim dopisom da putem svojih kanala komunikacije informišu roditelje o potencijalnim mogućnostima vakcinacije učenika iznad 12 godina, na šta su ukazale domaće zdravstvene ustanove, kao što je Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, kao i Svetska zdravstvena organizacija, sve u skladu sa preporukom Kriznog štaba. Naglašavam da je intencija dopisa bila isključivo u funkciji informisanja o značaju vakcinacije i preporukama struke, a ne da poziva na obaveznost vakcinacije što kao ministar prosvete ne mogu ni da učinim.“

On naglašava da svi treba da slušamo šta struka, odnosno nadležne zdravstvene institucije, kao i resorno Ministarstvo preporučuju, a da je Ministarstvo prosvete jedino u mogućnosti da apeluje, informiše i pomogne opštem cilju.

Tako škole mogu samo da kroz nastavnička veća, savete roditelja iskoriste mogućnost da obaveste roditelje o potencijalnim modelima vakcinacije i o tome razgovaraju, a posebno je to važno, s obzirom na činjenicu da u javnosti kruže puno dezinformacija koje usporavaju našu borbu protiv virusa kovid 19“, kaže on.

On je dodao da se u dopisu, izražava zahvalnost svim zaposlenima u prosveti koji su se do sada vakcinisali, a kojih ima oko 50% od ukupnog broja, ali što je nedovoljno za dostizanje kolektivnog imuniteta potrebnog za lakše donošenje odluke države da se nastava organizuje u mnogo regularnijim okolnostima.

Stoga pozivam, pre svega, prosvetne radnike, ali i roditelje da pristupe procesu imunizacije“, naveo je ministar.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.