„Pokojnici da se strpe dok ne prođu Tešnjarske večeri“

U olujnom nevremenu, koje je krajem jula protutnjalo ovim prostorima, urušen je i jedan od dva stoletna grma, koja su se nalazila u dvorištu seoskog doma u selu Kotešica, nadomak  Valjeva. Drvo je palo na graničnu parcelu, na porodično groblje familije Jakić iz Kotešice. Srušeni su nadgrobni spomenici, a polomljeno drvo još uvek prikriva grobove. Predrag i Ljiljana Jakić, čiji su preci tu sahranjeni, danima se obraćaju na različite adrese nadležnih oragna i službi, ali pomoć ne stiže ni sa jedne strane.

Spomenik-Drvo-Valjevo-1

Ljiljana Jakić kaže za Valjevska posla da bi oni sami sklonili polomljeno granje da je u pitanju manje drvo i da mogu to da odrade.

Međutim, u pitanju je ogromno stablo, za čije uklanjanje je neophodna jaka mašina, a i to stablo i granje treba negde otkloniti. To ne pripada nama! Dvorište seoskog doma je vlasništvo Grada Valjeva“, ističe ona i kaže da nemaju mira ni ona ni suprug od kako su grobovi njihovih predaka  pritisnuti starim stablom, a spomenici porušeni.

Spomenik-Drvo-Valjevo-2To je bila tolika sila, da su spomenici sabijeni u zemlju i prosto se i ne vide ispod tih grana. Sve to moramo vratiti u prvobitno stanje“, priča Jakić strahujući šta ih čeka i kada se stablo, nada se,  jednog dana ukloni.

Spomenik-Drvo-Valjevo-3„Kako bi se ovaj problem rešio obraćali smo se na različite adrese, od mesne zajednice, preko Sektora za vanredne situacije, komunalne inspekcije, JKP „Vidrak“, do kabineta gradonačelnika. Rečeno nam je da nema ništa od toga posla dok ne prođu Tešnjarske večeri“, kaže  Ljiljana Jakić.

Ona brine i da li će im adekvatno biti nadoknađena učinjena šteta.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.