Skupština Grada usvojila predlog demokrata – Javna rasprava o aerozagađenju u decembru!

Na jučerašnjem skupštinskom zasedanju, odbornici gradskog parlamenta usvojili su predlog opozicione Demokratske stranke da se organizuje javna rasparava o kvalitetu vazduha, a gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je u obraćanju za skupštinskom govornicom istakao da podržava stav koji je skupština usvojila i da se javna rasprava može očekivati do kraja decembra meseca, pre sednice na kojoj će biti govora o budžetu za naredu godinu.

Sednica Skupštine Grada Valjeva 30. decembra 2018. (foto: Grad Valjevo)

“Imao sam informaciju da će DS tražiti javnu raspravu na ovu temu. Mislim da u toj javnoj raspravi treba da učestvuju i direktori zdravstvenih ustanova, pre svega direktorka Doma zdravlja sa kojom sam ja već kontaktirao. Nikakve zvanične informacije od Zavoda za javno zdravlje, Instituta Batut i Agencije za zaštitu životne sredine nismo dobili. Pretpostavljam da je u pitanju, kada ste ovaj predlog dali, jedan tekst koji se pojavio u nekim novinama, ne mogu da se setim kojim, nije ni bitno, koji neću da kvalifikujem, ali deluje prilično amaterski napisan, obzirom kakav efekat je trebalo da proizvede. Neću da ulazim u detalje, nežu da raspravljam ovde o PM10 česticama, o merenju Agencije za zaštitu životne sredine, samo hoću da vam naglasim da nikakav zvaničan dokument ovde nije stigao iako su upućeni mejlovi i Zavodu za javno zdravlje, Agenciji zazaštitu životne sredine i Institutu Batut. Svakako da će javna rasprava imati sa naše strane učesnike i stručna lica i to i jeste mesto gde stručna lica treba da daju ton toj javnoj raspravi. Ali informacije radi, ja nikakvu zvaničnu informaciju od nadležnih zdravstvenih institucija nisam dobio, sem da Zavod za javno zdravlje, kako me je direktorka Doma zdravlja obavestila, nije mogao da pošalje odgovor ko je dao izjavu za neke novine, jer je radnica koja je dala izjavu bila na bolovanju. Tako da podržavam ovaj stav koji je skupština usvojila, i očekujte javnu raspravu pre sednice o budžetu do kraja decembra meseca”, rekao je gradonačelnik Valjeva.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović na sednici gradske Skupštine 30. novembra 2018. (foto: Grad Valjevo)

Kako je rečeno na skupštinskom zasedanju, zamenik gradonačelnika dr Zoran Živković biće zadužen za pripremanje neophodnog materijala za predstojeću javnu raspravu posvećenu kvalitetu vazduha u gradu. U taj posao biće ključeni i šefovi odborničkih grupa, kao i nezavisni odbornici.

Predsednik Skupštine Milorad Ilić reako je da će se na osnovu javne rasprave o aerozagađenju, koja će se održati u  decembru, doneti odgovarajuće odluke na sednici u januaru mesecu, posle svih praznika. Ta sednica, kako je predložio Ilić, biće održana posle 20. januar i namenski će biti posvećena temi aerozagađenja i izveštaju o izgradnji nove deponije u Kaleiniću.

M.P.M.


Da Valjevo prodiše - Faza dva

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.