Narodni muzej Valjevo otvorio postavku o Drugom svetskom ratu

Centralna stalna postavka valjevskog Narodnog muzeja “Valjevo – treća dimenzija prošlosti, pogled iz budućnosti” svečano na Dan državnosti 2021. godine, obogaćena je novim segmentom na temu “Valjevo pod okupacijom u Drugom svetskom ratu”.

Narodni muzej Valjevo

Muzej u Valjevu je osnovan 1951. godine. Sada, pored centralnog muzejskog objekta Narodni muzej Valjevo sadrži i četiri isturena depandansa i muzejska odeljenja. Praktično u srcu Valjeva, nedaleko od centralne zgrade je Muselimov konak, kilometar dalje na Kličevcu je Kula Nenadovića, zatim Istorijski spomen kompleks u Brankovini i Zavičajno odeljenje u Osečini. Narodni muzej Valjevo jedna je od najsavremenijih kulturno – istorijskih ustanova ovog tipa, te ne iznenađuje da, na godišnjem nivou postavke vidi preko sto hiljada posetilaca, a samo dodatna potvrda su brojne prestižne nagrade kojima je ovenčan uspešan pristup rada u Narodnom muzeju Valjevo, odnosno ostvarenja pojedinaca, kao što su nagrade ICOM-a, “Mihailo Valtrović”, plaketa “Miša Anastasijević” ili “Turistički cvet”.  Istim tempom nastavljaju i dalje otvaranjem sale “Valjevo pod okupacijom u Drugom svetskom ratu” čiji će jedan deo biti stalan, a drugi periodično inoviran u domenima obrazovanja, kulture, sporta u posleratnom vremenu.

Narodni muzej Valjevo

Povodom dugo i temeljno pripremanog novog sadržaja stalne postavke Narodnog muzeja Valjevo, direktorka i jedan od autora novog izložbenog segmenta, Jelena Nikolić – Lekić, zahvalila je autorima na saradnji, kao i Ministarstvu kulture i lokalnoj samoupravi Valjeva na podršci ovog značajnog i sadržajnog projekta.

“Valjevo je pod okupacijom bilo od 14. aprila 1941. do 18. septembra 1944. godine i na ovoj izložbi mi oživljavamo vreme otpora, vreme ponosa, vreme stradanja i veme deoba” – naglašava direktorka Narodnog muzeja Valjevo, Jelena Nikolić Lekić, pri tome izrazivši zahvalnost jer, kako napominje, novi izložbeni segment je plod iscrpnog istraživanja koji su obavljali naučni savetnici, dr Kosta Nikolić i dr Nemanja Dević, kao i dr Vladimir Krivošejev, istoričar i muzeološki savetnik u Narodnom muzeju Valjevo, dodavši: “Zahvaljujem se i kolektivu Narodnog muzeja Valjevo na neiscrpnoj uloženoj energiji u redizajn ove izložbe. Budući da je ova izložba deo kompleksne stalne postavke i nije medij koji može potpuno da prikaže složenost ovog istorijskog procesa, priredili smo i monografski katalog.”

Narodni muzej Valjevo

Prigodna svečanost održana je 15. februara, na Dan državnosti, u skladu sa epidemiološkim merama. Otvaranju je prisustvovao i Lazar Gojković, gradonačelnik Valjeva,  koji je svim građanima Valjeva, kao i stanovnicima Srbije, čestitao Dan državnosti, a poslenicima Narodnog muzeja Valjevo dobro obavljen posao.

“U godini u kojoj obeležavamo 80 godina od početka Drugog svetskog rata veliki je izazov bio uspešno predstaviti istoriju, život, slobodarski i borbeni duh našeg kraja u tako teškom vremenu, a opet to predstaviti na objektivan i ideološki neutralan način”.

Istoričar dr Vladimir Krivošejev, muzeološki savetnik u Narodnom muzeju Valjevo i jedan od autora upravo otvorene postavke, napomenuo je da su ovu izložbu veoma dugo i temeljno pripremali jer prema njegovim rečima predistorijat seže na sam kraj prve polovine prošlog veka kada je, u drugom broju časopisa Muzeji, objavljena preporuka, odnosno direktiva da regionalni muzeji treba da poseduju prirodnjačko, kao i po jedno odeljenje iz oblasti starina, zatim posvećeno NOB-u i revoluciji i socijalističkoj izgradnji. Sve do ’90. prošlog veka uglavnom je tako bivalo…

“Od devedesetih postavke se menjaju, modernizuju, a muzeji izbegavaju da prikažu period Drugog svetskog rata. Većina postavki se, kao i naša dojučerašnja, završavala sa 1940 – 41. godinom.  Iako smo u mnogo čemu bili pioniri u razvoju muzeologije, tu se nismo usudili da napravimo taj iskorak, čekali smo da neko pre nas to uradi. Čekali smo, čekali, i nismo dočekali,” priča dr Krivošejev, napominjući da je upravo u Narodnom muzeju u Valjevu na Sretenje 2021. otvorena prva kompleksna postavka koja prikazuje period Drugog svetskog rata u valjevskom kraju uz širu istorijsku naraciju.

Narodni muzej Valjevo

Prema njegovim rečima, objavljen je i monografski katalog utemeljen na detaljnim istraživanjima, i prvo izdanje je dostupno posetiocima izložbe. Međutim, obzirom da su dolazili i do novijih saznanja, priredili su i drugo izdanje monografskog kataloga, ali je za sada dostupno u PDF formatu na sajtu Narodnog muzeja Valjevo.

http://museum.org.rs/wp-content/uploads/2021/02/VALJEVO-POD-OKUPACIJJOM-2.pdf?fbclid=IwAR3_LJep8mxh082rxqRHUss6NOlP8w0xA-mgRXXQ45xPPodHbNrZimcPQ68

O temeljnom pristupu govori činjenica da je ideja za priređivanje izložbe rođena u leto 2018. godine, napominje dr Kosta Nikolić, muzejski saradnik.

“Konstatovali smo da u Valjevu nema postavke koja se odnosi na Drugi svetski rat i da bi možda nešto trebalo uraditi po tom pitanju. I onda smo kolega Nenad Dević i ja pristupili tom poslu i odlučili da zaista treba uraditi postavku jer je Valjevo bilo jedan od značajnih centara Srbije u Drugom svetskom ratu. Preko Valjeva i njegove okoline su se prelomile sudbine sva tri najvažnija pokreta u Drugom svetskom ratu, znači partizana, četnika i Srpskog dobrovoljačkog korpusa. I zbog te kompleksne priče kao da je postojao neki strah koji je bio karakterističan i za druge gradove u Srbiji, kako prikazati, kako predstaviti tu kompleksnu prošlost, odnosno da li će se nekom zameriti, da li će neko staviti neku pridiku? Mi istoričari, kao profesionalci, imali smo drugi pristup ratovima – u skladu sa raspoloživim činjenicama, a ne u skladu sa očekivanjima onih koji su, direktno ili indirektno, učestvovali u ovim kompleksnim i burnim događajima”.

Očito da upravo inoviran deo stalne postavke “Valjevo pod okupacijom u Drugom svetskom ratu” kao i celokupna izložba “Valjevo – treća dimenzija prošlosti, pogled iz budućnosti” posetiocima dariva izuzetnu zbirku predmeta, dokumenata i fotografija iz prošlosti grada na Kolubari, te samim tim zaslužuju izuzetnu pažnju. Istovremeno, neophodno je napomenuti i da su pojedini predmeti pažljivo čuvani u depou Narodnog muzeja Valjevo, dok su određeni, sticajem okolnosti, našli svoj put i tokom proteklih decenija još jednom, pre konačnog izlaganja u okviru najnovije izložbe valjevskog Muzeja, proputovali Srbiju, poput pukovske zastave Petog pešadijskog puka Drinske divizije koja je tokom Drugog svetskog rata bila u posedu Valjevskog korpusa.

Radi ove i niza interesantnih priča koje prate eksponate izložene u okviru stalne postavke Narodnog muzeja Valjevo, obavezno ih treba videti, a postavke su besplatne za sve posetioce do 21. februara. Inače, uobičajeno radno vreme je od utorka do subote, od 10 do 18 časova /ulaz u izložbeni prostor do 17 i 30/ i nedeljom, od 10 do 15 sati /ulaz do 14 i 30/.

 

Snežana Jakovljević Krunić

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*