Novih 48 potvrđenih slučajeva u Valjevu

Prema stanju na dan 15. jula, u Valjevu je registrovano novih 48 laboratorijski potvrđenih infekcija COVID-19, 14 lica je hospitalizovano, a 268 se nalazi u kućnoj izolaciji. Još 4 osobe su zaražene u Ubi i 2 u Mionici. Ukupan broj zaraženih od korona virusa od početka epidemije u Valjevu je 500, a  na teritoriji Kolubarskog okruga 681.

Prema podacima za 15. jul, u COVID ambulanti valjevskog Doma zdravlja obaveljeno je 245 pregleda pacijenata sa respiratornim infekcijama. U Prijemno-urgentnom centru valjevske bolnice izvršeno je 66 pregleda, 5 prijema pacijenata i 1 transport za Beograd. Na hospitalizaciji se nalazi 69 pacijenata sa sumnjom na  COVID-19 i 14 pozitivnih pacijenata.

Broj uzetih briseva na dan 15. jula je 157 (Dom zdravlja 121, ZZJZ 20 i OB Valjevo 16 ). U periodu od 1. do 15. jula u valjevskim zdravstvenim ustanovama uzeto je ukupno 1278 briseva.

Od 1. juna do 9. jula zaraženo je 20 radnika u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama. Broj zaposlenih radnika u valjevskom zdravstvu koji se trenutno nalazi u izolaciji je 10 (9 medicinskih radnika: 6 iz OB Valjevo i 3 iz Doma zdravlja, kao i 1 nemedicinski radnik iz OB Valjevo).

U Zavodu za javno zdravlje Valjevo istraženo je 50 kontakata lica sa laboratorijski potvrđenim obolelim.

Otkako je počela epidemija, broj izlečenih je u Valjevu 197, dok je 21 osoba preminula usled posledica korona virusa.

Što se tiče epidemiološke situacije u ostalim optinama Kolubarskog okruga, na dan 15. jula, u Ubu su još 4 osobe pozitivne i 2 u Mionici. Hospitalizovano je 7 lica iz Uba, 4 iz Ljiga i 2 iz Lajkovca. U kućnoj izolaciji nalazi se 21 meštanin Uba, 16 stanovnika Mionice, 8 njih iz Ljiga, 7 iz Lajkovca i 6 iz Osečine.

“Uz sve poznate mere “HDD” (Higijena, Dezinfekcija, Distanciranje) i  nošenje maske, sprečavanju širenja zaraze pomaže i samoizolacija osoba kojima je utvrđen bliski kontakt. Ukoliko ste u kučnoj izolaciji dužni ste da preduzimate sledeće preventivne mere:

  • NE NAPUŠTATI KUĆU/STAN, osim u slučaju potrebe za dobijanjem hitne medicinske usluge u skladu sa preporukom koju je dao nadležni lekar. Osoba ne može da ide na posao, u školu ili na javna mesta, kao ni da koristi javni prevoz. 
  • BORAVITI U ZASEBNOJ SOBI i smanjiti kontakt sa drugim članovima domaćinstva na minimum. U slučaju potrebe za neodložnom pomoći ili negom pre nego osoba uđe unutar 1 metar udaljenosti stavite masku na lice. Posle upotrebe toaleta i kupatila oprati i dezinfikovati površine (lavabo, WC dasku, slavine, kadu, ručke i dr.) uobičajenim sredstvima za održavanje higijene u kupatilu (poželjno na bazi hlora)
  • Ukoliko postoji potreba za odlaskom u zdravstvenu ustanovu, obavezno najaviti svoj dolazak telefonom pre polaska, kako bi zdravstveni radnici mogli da se pripreme za vaš dolazak.
  • NOŠENJE MASKE – Ukoliko se dolazi u kontakt sa drugim osobama u domaćinstvu ili van domaćinstva, obolela osoba treba da nosi medicinsku (hiruršku) masku preko usta i nosa. Ukoliko osoba nije u mogućnosti da nosi masku (npr. zbog otežanog disanja), osobe sa kojima dolazi u kontakt moraju da nose masku preko usta i nosa i potrude se da nabave maske za obolelog. Maske se koriste jednokratno (zagađuju se i pri svakom dodiru maske rukama radi nameštanja, smicanja pa stavljanja…), onoliko sati koliko piše na uputstvu, odlažu se u kesicu pa u smeće.
  • RESPIRATORNA HIGIJENA – Pokriti usta i nos maramicom (izuzetno, ako maramica nije dostupna, na drugi način kao npr. unutrašnjom stranom rukava u pregibu lakta) prilikom kijanja i kašljanja. Maramicu odmah nakon upotrebe baciti u kesu ili beskontaktnu kantu koja se može zatvoriti ili u WC šolju. Nakon toga oprati ruke vodom i sapunom. Ukoliko voda i sapun nisu dostupni, dezinfikovati ruke sredstvom koje sadrži alkohol.
  • PRATI REDOVNO RUKE – Pranje ruku toplom tekućom vodom i sapunom u trajanju od 20 sekundi je dokazano efikasna mera za smanjenje rizika od prenošenja infekcije sa obolele osobe na druge osobe, odnosno za sprečavanje kontaminacije predmeta u okolini. Izbegavati dodirivanje lica (usta, nosa, očiju) rukama.
  • Ne koristiti zajedničke predmete sa drugim osobama u domaćinstvu (čaše, posuđe, pribor za jelo, četkica za zube i sl.). Nakon korišćenja ovih predmeta, obavezno ih oprati korišćenjem vode i uobičajenog kućnog sredstva za pranje sudova).
  • PRATITI SVOJE ZDRAVSTVENO STANJE – Ukoliko se uoči pogoršanje simptoma bolesti (povišena telesna temperatura, intenzivan kašalj, gušenje), potrebno je obratiti se lekaru radi procene stanja i adekvatnog lečenja. Pre odlaska kod lekara, obavezno se najaviti telefonom kako bi se u zdravstvenoj ustanovi.
  • Prekid kućne izolacije je po rešenju sanitarne inspekcije ili po odluci lekara ili epidemiologa na osnovu procene zdravstvenog stanja”, navodi se, između ostalog, u poslednjem izveštaju o broju COVID pozitivnih na sajtu Grada Valjeva.
Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.