Sportisti uputili inicijativu gradonačelniku Valjeva: Ulici ime bokserske legende

Brojni olimpijski i svetski sportski šampioni uputili su inicijativu gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću da jedna od značajnijih ulica u gradu na Kolubari ponese ime Slobodana Lazića Cimera, nedavno preminulog boksera i trenera.

Lazić je jedan od najuspešnijih sportista Valjeva, seniorski prvak Jugoslavije i državni reprezentativac, a kao vrhunski trener i pedagog ostavio je dubok trag u ovdašnjem Metalcu i državnoj selekciji.

Kruna njegove trenerske karijere bila je Olimpijada 1984. godine u Los Anđelesu, kada je reprezentacija Jugoslavije osvojila četiri medalje – zlatnu, srebrnu i dve bronzane. Tada je Lazić dobio najviše nacionalno sportsko priznanje Srbije. U Valjevu je predanim radom stvorio veoma uspešnu ekipu boksera u amaterskom olimpijskom boksu, stoji u predlogu.

“U privatnom životu Lazić je bio pošten, kulturan čovek, humanista i džentlmen najvišeg dometa. Ponosno, dostojanstveno, kulturno i tiho iskazivao je pripadnost svojoj pravoslavnoj veri i srpskoj naciji i veliko uvažavanje i poštovanje svih drugih vera i nacija”, stoji u inicijativi.

Bio je među 65 najuglednijih ljudi iz Srbije u Organizacionom odboru za izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru. Odlikovan je Ordenom Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, za bogato i neumorno delovanje i izuzetne rezultate u sportu i suzbijanju negativnih pojava kod omladine u Valjevu i Srbiji.

Među potpisnicima inicijative su bokserski asovi i legende Mirko Puzović, Tadija Kačar, Dragan Vujković, Damir Škaro, Antun Josipović, Fazlija Šaćirović, Bratislav Ristić, Mehmet Bogujevci, Milivoj Labudović, Said Čalpa, Ace Rusevski… Takođe i vrhunski sportisti i treneri Svetlana Ceca Kitić, Dragan Životić, Predrag Petrović, Dane Korica, te glumac Nenad Jezdić, bivši ministar unutrašnjih poslova i gradonačelnik Valjeva Dušan Mihajlović, direktor Patrijaršijske uprave SPC protojerej Stojadin Pavlović…

 

Autor: Branko Puzović (novosti.rs)

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.