Sportisti uputili inicijativu gradonačelniku Valjeva: Ulici ime bokserske legende

Brojni olimpijski i svetski sportski šampioni uputili su inicijativu gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću da jedna od značajnijih ulica u gradu na Kolubari ponese ime Slobodana Lazića Cimera, nedavno preminulog boksera i trenera.

Lazić je jedan od najuspešnijih sportista Valjeva, seniorski prvak Jugoslavije i državni reprezentativac, a kao vrhunski trener i pedagog ostavio je dubok trag u ovdašnjem Metalcu i državnoj selekciji.

Kruna njegove trenerske karijere bila je Olimpijada 1984. godine u Los Anđelesu, kada je reprezentacija Jugoslavije osvojila četiri medalje – zlatnu, srebrnu i dve bronzane. Tada je Lazić dobio najviše nacionalno sportsko priznanje Srbije. U Valjevu je predanim radom stvorio veoma uspešnu ekipu boksera u amaterskom olimpijskom boksu, stoji u predlogu.

“U privatnom životu Lazić je bio pošten, kulturan čovek, humanista i džentlmen najvišeg dometa. Ponosno, dostojanstveno, kulturno i tiho iskazivao je pripadnost svojoj pravoslavnoj veri i srpskoj naciji i veliko uvažavanje i poštovanje svih drugih vera i nacija”, stoji u inicijativi.

Bio je među 65 najuglednijih ljudi iz Srbije u Organizacionom odboru za izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru. Odlikovan je Ordenom Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, za bogato i neumorno delovanje i izuzetne rezultate u sportu i suzbijanju negativnih pojava kod omladine u Valjevu i Srbiji.

Među potpisnicima inicijative su bokserski asovi i legende Mirko Puzović, Tadija Kačar, Dragan Vujković, Damir Škaro, Antun Josipović, Fazlija Šaćirović, Bratislav Ristić, Mehmet Bogujevci, Milivoj Labudović, Said Čalpa, Ace Rusevski… Takođe i vrhunski sportisti i treneri Svetlana Ceca Kitić, Dragan Životić, Predrag Petrović, Dane Korica, te glumac Nenad Jezdić, bivši ministar unutrašnjih poslova i gradonačelnik Valjeva Dušan Mihajlović, direktor Patrijaršijske uprave SPC protojerej Stojadin Pavlović…

 

Autor: Branko Puzović (novosti.rs)

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.