Valjevska reprezentacija Srbije!

Istrajni u ljubavi prema karumu, neobičnom sportu kog su zavoleli posle prvog dodira sa “strajkerom”, ali i u želji da karum prvi ozvaniče u Srbiji i u ovom delu Evrope, četvorica naših sugrađana nedavno su konačno uspela da registruju Karum Klub Valjevac. Posle dvogodišnje birokratsko-registarske peripetije zbog nepoznanice ove vrste sporta na našim prostorima, pre mesec dana dobili su zvaničan papir na kojem piše “Sportsko uduženje za bilijar i karum Valjevac”. Reč “bilijar”, prema njihovim rečima, bila je “prečica” sa kojom su ostvarili ono što su želeli, jer su morali, kako kažu, da “potpadnu” pod neku poznatu, a sličnu granu sporta.

Da priča bude značajnija, tih četvorica momaka, čine našu reprezentaciju u ovom sportu. Dakle, nacionalni tim Srbije u karumu čine Valjevci Vladimir Sarić, Dragan Marić, Aleksandar Tanasković i kapiten Dragomir Protić.

Jun (4)

Valjevci-reprezentativci Srbije u karumu sa Vukašinom Nikitovićem, koji je pre tri godine u Valjevo doneo prvu karum tablu iz Francuske i “zarazio” svoje prijatelje

“Samim tim što smo uspeli da konačno registrujemo klub dobili smo vetar u leđa. Ne postoji nijedan karum klub u Srbiji i u regioni osim našeg KK Valjevac. Ne volim da koristim taj izraz, ali smo pioniri na ovim prostorima kada je reč o karumu”, kaže kapiten reprezentacije Dragomir Protić, koji je ujedno i predsednik kluba.

dav

Dragomir Protić, kapiten reprezentacije i predsednik Karum Kluba Valjevac

Protić ističe da je od svega najbitnija promocija ovog sporta, a potom i nastup reprezentacije na predstojećem Evropskom prvenstvu u karumu, koje se ove godine održava krajem jula u Italiji.

“Iskreno govoreći, nama je trenutno najveći problem sam odlazak na Evropsko prvenstvo. Kotizacija po čoveku je 270 evra. Prošle godine smo uspeli sami da se isfinansiramo, dosta nam je pomogla zlatara W.O.G. koja nam je sponzorisala deo putnih troškova. Potrebno nam je oko 1.500 evra za kotizacije, put i smeštaj i svaka pomoć bi nam dobrodošla”, navodi Protić.

Na ovogodišnji Carrom Euro Cup u Italiju, kao peti i novi član reprezentacije, otputovaće u nacionalnom dresu i jedna dama, takođe naša Valjevka, Sandra Sofronić. Ona će biti pojačanje za takmičenje u dublu.

dav

Iskusni karumaš Vladimir Sarić i pojačanje nacionalnog tima Sandra Sofronić

 

“Iz sobe” debitovali na Evropskom prvenstvu u Češkoj!

Na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu u karumu, održanom u Pragu, naši momci bili su poslednji, osmi. U finalu začelja Carrom Euro Cupa 2016 za dlaku su izgubili od domaćina Čeha, koji 10 godina imaju svoje nacionalno prvenstvo u karumu.

Prague Eurocup 2016 (87)

Srpska zastava prvi put na Carrom Euro Cupu 2016.

“Faktički smo sa priprema iz sobe otišli na Evropsko prvenstvo. Ali, bili smo zapaženi, pobrali smo mnoge simpatije učesnika i organizatora. Bili smo im svima neobični, čak smo jedini na prvenstvo došli sa dva kompleta nacionalnih dresova. Neki od nas uspeli su i da rasplaču svoje protivnike u takmičenju singlova. Svima je bilo drago što nova zemlja učestvuje na Evropskom prvenstvu”, priča Vladimir Sarić, jedan od najiskusnijih karumaša naše selekcije, koji je od svih u srpskom timu na EP u Češkoj imao najbolji plasman u singlu. Bio je 72 od 120 takmičara.

Prague Eurocup 2016 (235)

Detalj sa Evropskog prvenstva u karumu u Češkoj 2016.

“Početak misije”

Prema rečima naših sugrađana, osnivača Karum Kluba Valjevac, u Valjevu ima dvadesetak pasioniranih karumaša. Posle uspeha sa registracijom kluba, iznjamili su prostorije u Pantićevoj ulici broj 31 gde svako veče od 19 do 23 sata odmeravaju snage za karum tablom. Osim Valjeva, ovaj sport se još neguje u Beogradu, Zemunu i Kraljevu, ali ne pri nekom klubu, već je reč o samoinicijativno organizovanim grupama ljudi koji karum igraju po kafićima ili splavovima.

“Valjevski” reprezentativci kažu da ih tek čeka misija širenja ovog zanimljivog sporta ne samo u Valjevu, već i po Srbiji. S tim u vezi, naš grad će u junu mesecu biti domaćin prvog nacionalnog prvenstvo u karumu. Želja ovih momaka je da se za tablom pojavi neko ko je prirodni talenat za ovaj sport, jer je karum više od društvene igre. Zasniva se na principima geometrije i fizike, lak je za razumevanje i pogodan za sve uzraste, razvija psiho-motoričke sposobnosti, uči poznavanju uglova, spretnosti, koncentraciji, samokontroli. Zdrava zabava i dobro druženje dolaze kao bonus!

dav

Pa, momci, puno sreće u nastavku vaše karum misije “Iz Valjeva za Srbiju” i vidimo se za novom karum tablom, koja vam uskoro stiže iz Beča! Taman ćete imati bolje trening uslove za Evropsko prvenstvo u Italiji, jer kako i sami rekoste, razlika u igri na karum tabli od 50 evra, koju ste pravili u svojoj režiji, i one profesionalne od 250 evra je kao kada bi teniser posle priprema na šljaci igrao meč na travnatoj podlozi.

dav

Karum tabla “domaće radinosti” sa natpisom “Za Srbiju iz Valjeva”

Marija Petrović-Marković

 

 

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.