Valjevski socijalisti čestitali naprednjacima pobedu

Nakon jučerašnjih izbora, u Valjevu su se konferencijom za novinare prvo oglasili valjevski socijalisti koji su saopštili da su na lokalnim izborima ostvarili 10.343 glasa, što je 27,8%  glasova, odnosno 16 odborničkih mandata u lokalnom parlamentu. SPS je tim rezultatom “drugoplasirana” partija iza Srpske napredne stranke, koja je osvojila 20.232 glasa, odnosno 52,98% glasova i 31 odbornički mandat. Kako je rečeno medijima, rezultat koji su ostvarili valjevski socijalisti, otprilike je na istom nivou u poređenju sa njihovim izbornim rezultatom iz 2016. godine, što im je pokazatlje da je Socijalistička partija na lokalu zadržala političku stabilnosti u svom biračkom telu. Đorđe Milanović, koji je bio SPS-ov kandidat za gradonačelnika, čestitao je Srpskoj naprednoj stranci pobedu na lokalnim izborima i Lazaru Gojkoviću pobedu u trci za mesto gradonačelnika Valjeva.

Đorđe Milanović prilikom obraćanja na konferenciji za medije / Foto: Valjevska posla

Valjevske socijaliste, kako je kazao Milanović, u narednom periodu očekuje analiza izbora po mesnim zajednicama i stanja u mesnim odborima, a nakon toga dodatno “ojačavanje i osvežavanje” same partijske organizacije, jer ubrzo sledi izborna konferenciju u Gradskom odboru Socijalističke partije Srbije.

“Jedino što je merodavno je sud naroda. Naši sugrađani su juče dali sud o svima koji su učestvovali na ovim izborima. Naši sugrađeni su nas ocenili na ovim izborima, mi vredimo 27,8% i to je realnost. Narod je dao svoj sud i ja ga prihvatam. Svakako da smo želeli bolji rezultat i naravno da smo želeli da pobedimo. Bili smo optimistični, taj optimizam smo zasnivali na osnovu onoga što smo radili u prethodnom periodu, na osnovu ostvarenih rezultata, samog kontakta sa građanima i anketama koje su vršena u prethodnom periodu. Sve što je bilo do nas, mi smo uradili. Kompletan plan kampanje odrađen je maksimalno dobro i korektno. Meni je bilo bitno da dam sve od sebe, da se borim onako kako treba, i sa te strane, što se mene lično tiče, meni je savest mirna. Spreman sam da u svakom trenutku snosim odgovornost za ostvaren rezultat”, kazao je Đorđe Milanović.

Sa konferencije za medije SPS-a / Foto: Valjevska posla

O mogućnostima koalicije je rekao da to ne zavisi od njih, već od SNS-a kao pobednika ovih izbora. “Na njima je da odluče koga će pozvati u pregovore oko formiranja naredne vlasti. Ukoliko nas pozovu, mi ćemo svakako razgovarati, ukoliko nas ne po zovu, mi ćemo biti konstruktivna opozicija”, istakao je Milanović.

Sa konferencije za medije SPS-a

Kandidat za narodnog poslanika Darko Kostić istakao je da je ovog trenutka suviše rano za neke ozbiljnije analize, ali da se golim okom vidi da je ostvareni rezultat potvrda dobrog rada Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije u Valjevu, što predstavlja merljiv indikator koji ukazuje da SPS ja ima ogroman potencijal da dalje raste i razvija se. Kako je naglasio, hrabrija i konkretnija politika u narednom periodu i činjenica da su nosioci ove kampanje u godinama kada tek počinju svoju ozbiljnu političku karijeru, garancija su da će u budućnosti SPS biti još jači i još snažniji činilac kako na političkoj sceni Valjeva, tako da na političkoj sceni Srbije.

“Mislim da kao partija imamo razloga za zadovoljstvo ako govorimo o lokalnim izborima. Ako neutrališete neke stvari koje su se promenile između dva ciklusa, kao što je smanjen broj ukupnog broja birača i manja izlaznost, mi praktično imamo preslikan rezultat iz 2016. Još jedna stvar je tu jako bitna, mi u ove i prethodne izbore nismo ušli sa istom startnom poziciju. Mi smo te 2016. godine ušli kao dominantni činilac u vlasti koji je dao gradonačelnika, koji je ima tadašnjeg direktora Direkcije, koji je kreirao budžet, držao javna preduzeća pod kontrolom. Sada smo ipak ušli kao manjinski koalicioni partner, sa mnogo manjim ovlašćenjima i mnogo manje mogućnosti da direktno kreiramo i utičemo na razvoj grada”, pojasnio je Darko Kostić.

Obraćanje Darka Kostića na konferenciji za medije / Foto: Valjevska posla

Govoreći o rezultatima ostvarenim na parlamentarnim izborima, Kostić je naglasio da je ostvarneo ono što je i najavljeno. “Rekli smo da ćemo napraviti bolji rezultat na parlamentranim izborima u odnosu na 2016. u Valjevu i to smo i učinili. Ako analiziramo rezultat na parlemantarnim izborima u Valjevu u odnosu na republički prosek to je gotovo duplo bolji rezultat. Prema nezvaničnim rezultatima, u Valjevu smo na parlementarnim izborima osvojili 6.936 glasova ili 19,20 8%. Tako da su to svakako stvari kojima mi moramo da budemo zadovoljni, to je zalog za budućnost i uz dobru i poštenu analizu ovih izbora, ako nastavimo da jačamo i razvojamo naše mesne organizacije, koji su nukleus i temelj partijskog delovanja mislim da je pred SPS-om svetla budućnost”, rekao je Kostić.

Promocija dobre politike, dobrih kandidata, mladog tima ljudi, pristojan i kulturan odnos prema političkim neistomisljenicima su, prema mišljenju Darka Kostića, za valjevske socijaliste najveći benefiti ovih izbora. “Pokazali smo da uvek imamo ljude koji su raspoloženi sa nama da porazgovaraju i to je ključna stvar. Hoćemo da nastavimo iskreno da radimo na tome da nastavimo da razgovaramo sa što većim brojem ljudi, naročito da pokušamo da dopremo do onih koji nas sada nisu podržali, da vidimo šta se to njima konkretno kod nas se sviđa, da ih saslušamo, da radimo na tome da to otklonimo i da budemo još snažniji i bolji u narednom periodu, a uveren sam da ćemo to biti”, naglasio je Darko Kostić.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.