IN MEMORIAM: Vladislav Marković – Hari (1944-2024)

U Valjevu se 2. aprila upokojio Vladisav Marković – Hari, legendarni atletski trener, veliki entuzijasta i pedagog ispod čijeg “čekića” su izašle brojne generacije atletičara i atletičarki.

HARI_FB

Hari je sportsku karijeru počeo kao takmičar, a kasnije se posvetio, i to izuzetno uspešno, trenerskom radu u Atletskom klubu Metalac iz Valjeva. Dosta toga je, kao je i sam govorrio, učio od nezaboravnog učitelja iz Ćuprije, Aleksandra Petrovića, kao i od proslavljenog dugoprugaša Daneta Korice.

Radeći u izuzetno skromnim uslovima, koji se nažalost još uvek nisu promenile nabolje, Marković je ogromnim i samopregornim trudom uspeo da stvori i dva bisera valjevske atletike, učesnice Olimpijskih igara Anu Subotić i Tamaru Marković.

Neumornim radom popularni Hari je organizovao brojne atletske događaje od kojih su svojevremeno najatraktivniji bili Jesenji krosevi, na kojima su učešće uzimali učenici valjevskih osnovnih i srednjih škola, kao i sad već tradicionalnu Svetosavsku trku ulicama Valjeva, na kojoj redovno učestvuju najbolji domaći trkači kao i brojni gosti iz inostranstva.

Markovićevo ime će sigurno ostati zapisano zlatnim snovima u istoriji valjevskog sporta zbog njegovog nemerljivog doprinosa razvoju atletike u uslovima koji su uvek bili daleko od optimalnih. Upravo se u tome krije njegova najveća vrednost, jer su iz njegove škole ponikli mnogi atletičari i atletičarke koji su po okončanju svojih aktivnih karijera, završavali škole i postajali uzorni građani i radni ljudi.

Komemoracija Vladisavu Markoviću Hariju biće održana u četvrtak, 4. aprila, u 10.30 časova, u press sali valjevske Hale sportova, a sahrana istog dana na Novom groblju u 13 časova, opelo u 12.30.

Vječnaja pamjat!

Sreten Pantelić

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply